Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Forensisch Psychiatrisch Centrum voor langverblijf in Aalst’ werd op 19 januari door de Vlaamse regering voorlopig vastgesteld. Momenteel loopt een openbaar onderzoek, waarvan alle reacties verwerkt worden door de Vlaamse administratie. Het Vlaams Belang treedt de lokale inwoners en het buurtcomité Gates bij in hun bezorgdheden en roept op tot ondertekening van het bezwaarschrift. “Het is hoog tijd dat er geluisterd wordt naar de inwoners”, stelt gemeenteraadslid Els Van Puyvelde (Vlaams Belang). De Vlaamse Regering stelde op 19 januari 2024 het ontwerp Gewestelijk Ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Forensisch Psychiatrisch Centrum voor langverblijf in Aalst’ voorlopig vast. Het GRUP voorziet de inplanting van een LFPC op de site Gates met ruimte voor een park ten noorden en ten oosten als overgang naar Erembodegem en naar de Wellemeersen. “Volgens het stadsbestuur is de Gates-site de uitgelezen locatie voor een nieuw LFPC. Voor het Vlaams Belang getuigt dit van weinig realiteitszin. Een nieuw LFPC is nodig, maar in de zoektocht naar een locatie, dient de leefbaarheid van de buurt voorop te staan”, aldus Van Puyvelde.
Het Vlaams Belang wijst op de problematiek die een inplanting op deze locatie met zich mee zou brengen. “De Gates-site ligt nagenoeg in een woonwijk, met huizen vlakbij. De LFPC’s van Gent en Antwerpen liggen in industriegebied dat geïsoleerd en voldoende verwijderd is van de bewoning”, vervolgt het gemeenteraadslid. “Bij interventies, die zeker maandelijks plaatsvinden afgaande op andere centra, zal niemand zich mogen verplaatsen binnen een afgezette perimeter. Voor de talloze huizen, twee scholen, dorpskern en zelfs het station in de buurt brengt dit ongetwijfeld aanzienlijke hinder met zich mee.”
Komst van LFPC heeft enorme impact op buurt. “Verder zou de komst van een LFPC ook zijn impact hebben op de mobiliteit. Het brengt meer doorgaand verkeer met zich mee, van en naar de instelling. De kern van Erembodegem, met de vele nauwe en kronkelende straten, is hier geenszins op voorzien. Bovendien kreunt deze deelgemeente nu al onder de verkeersdrukte”, licht Van Puyvelde toe.
Voor de Aalsterse afdeling van het Vlaams Belang moet het gedaan zijn met de stiefmoederlijke behandeling van Erembodegem. “Het is hoog tijd dat er geluisterd wordt naar de inwoners”, besluit Van Puyvelde. “Wij steunen dan ook volmondig het bezwaarschrift van de buurt en roepen elkeen die erdoor getroffen zou worden op dit mee te ondertekenen.” Pas na het openbaar onderzoek, dat loopt tot 5 april dit jaar, kan de Regie Der Gebouwen van de federale overheid overgaan tot de aankoop van de site en de eventuele start van de werken.