Met elektrische deelsteps kan je je in een mum van tijd verplaatsen in de Aalsterse binnenstad. Het ideale vervoersmiddel om de laatste kilometers van je traject duurzaam en vlot af te leggen. Vanaf 24 augustus zullen er meteen 150 steps beschikbaar zijn in Aalst, na een week worden dat er 300. Aalst doet heel wat inspanningen om de mobiliteit te verbeteren. Met het nieuwe circulatieplan trekt de stad de kaart van bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Daarnaast wordt geïnvesteerd in weginfrastructuur voor fietsers en auto’s zoals de fietstunnels in Nieuwerkerken en Moorsel of de tunnelwerken aan de Boudewijnlaan.
Bezoekers en bewoners van het centrum krijgen er vanaf 24 augustus een extra vervoersmiddel bij: de elektrische deelstep. Hiervoor werd Dott geselecteerd, die aanbieder is ook te vinden in steden zoals o.a. Brussel, Luik, Namen, Londen en Parijs. 300 Dott-steps zullen op verschillende plaatsen in het centrum te vinden zijn om korte afstanden te overbruggen op een heel gemakkelijke manier. We voorzien ze ook aan overstappunten zoals stations, bushaltes en parkings. Ideaal dus om die laatste kilometer duurzaam en vlot af te leggen.
Om op een step te kunnen rijden ben je ten minste 18 jaar oud. De maximumsnelheid is 25km/u. In de app van Dott vind je allerlei tips om zo veilig mogelijk de step te gebruiken en achter te laten. In het aanbod is voor elke gebruiker een kosteloze uitgebreide verzekering inbegrepen. Het is aangeraden aan om een helm te dragen, alhoewel dit niet verplicht is. Opgelet: Dott is niet aansprakelijk voor (hoofd)verwondingen die vermeden of beperkt hadden kunnen worden door het dragen van een helm.
Om een elektrische step te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig, maar uiteraard moet je als bestuurder de wegcode volgen. Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. In dat geval dien je dezelfde verkeersregels te volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad te rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen. Wie stapvoets met een elektrische step rijdt, geldt als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad, …
Blijf op de fietspaden, je mag je op dezelfde manier voortbewegen zoals met een fiets, rijd dus niet op de voetpaden of op zebrapaden. In de fietsstraten hebben steppers dezelfde rechten en verplichtingen als fietsers. Ze mogen dus ook rijden in de verboden richting van éénrichtingsstraten wanneer een bord dit toelaat voor fietsers. Parkeer de steps op het voetpad op voorwaarde dat er een vrije doorgang van minstens 1,5m beschikbaar blijft, denk steeds aan de rolstoelgebruikers of buggy’s.
Hoe zit het met de BA verzekering als je met een e-deelstep betrokken geraakt bij een ongeval ?