Op de jongste gemeenteraad stelden sp.a en Groen voor om ook in Aalst zogenaamde ‘praktijktesten’ in te voeren. Medewerkers van de stad zouden zich dan met een valse identiteit bij verhuurders van woningen aanbieden om na te gaan of er geen sprake is van discriminatie. Dat zou helpen, aldus sp.a en Groen, om het ‘recht op wonen voor iedereen’ te garanderen. Gemeenteraadslid Vincent Delforge veegde het voorstel van tafel: “De framing om de modale Vlaming als racist voor te stellen moet stoppen. Verhuurders zijn zelden kapitalistische vastgoedmagnaten en vaak wel kleine spaarders die het inkomen uit de verhuur hard nodig hebben, bijvoorbeeld om de rusthuiskosten te kunnen betalen. Wanbetaling op de private huurmarkt is een groot probleem, in de hand gewerkt door onze zeer pamperende huurwetgeving.”
Schepen Karim Van Overmeire onderstreepte dat er niet alleen een recht op wonen bestaat, maar evengoed een recht op eigendom. “Groen en sp.a stellen discriminatie voor als een gigantisch probleem, maar dat blijkt in elk geval niet uit de cijfers van de politie en van Unia, dat in Aalst een meldpunt heeft: bij de politie werden de voorbije achttien maanden welgeteld 12 klachten wegens ‘racisme en xenofobie’ ingediend. Bij Unia werden er in 2018 exact 13 dossiers geopend over feiten die zich in Aalst zouden afgespeeld hebben. Lang niet alle klachten en dossiers handelen over huisvesting en vanzelfsprekend betekent een klacht nog niet dat er effectief sprake is van discriminatie.”
Het idee dat de Stad medewerkers op pad zou sturen die met een valse identiteit zouden proberen om de eigen inwoners op een overtreding te betrappen, omschreef Karim Van Overmeire als ‘ronduit griezelig’. Hij onderstreepte dat de N-VA niet zou meewerken om een dergelijk systeem op poten te zetten.