Er is ook een betonstop van kracht voor Geraardsbergen…

Denderbrug Guilleminlaan Geraardsbergen Persregio DenderDe stad Geraardsbergen denkt al geruime tijd intensief na over deze gewenste ruimtelijke ontwikkelingen. Burgemeester Guido De Padt waarschuwt ook voor Waals aanzuigeffect. De Vlaamse regering keurde op 30 november 2016 het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) goed. Het Witboek BRV is een beleidsverklaring van de Vlaamse Regering die de strategische krachtlijnen schetst voor de ruimtelijke ontwikkeling voor de komende decennia. Hiermee wordt een ambitieus veranderingstraject op gang gebracht om het bestaand ruimtebeslag  beter en intensiever te gebruiken en zo de druk op de open ruimte te verminderen. Het doel is het gemiddeld bijkomend ruimtebeslag terug te dringen van 6 hectare per dag vandaag naar 3 hectare per dag in 2025. De inname van nieuwe ruimte moet tegen 2040 volledig gestopt zijn. De ontwikkeling van nieuwe woningen, werkplekken en voorzieningen zal dus meer en meer moeten gebeuren op goed gelegen locaties in onze steden en dorpen. In de meeste gevallen kan dat met beperkte ingrepen zoals het opsplitsen van grote woningen of kavels. Op een beperkt aantal plaatsen kan dat betekenen dat er voor hoogbouw gekozen wordt om een sterke verdichting te realiseren.

“De stad Geraardsbergen denkt al geruime tijd intensief na over deze gewenste ruimtelijke ontwikkelingen”, aldus burgemeester Guido De Padt. Zo heeft de stad deze zomer beslist om een ruimtelijke visie en stedenbouwkundige kader voor hoger bouwen op te maken voor Geraardsbergen. Voor de opmaak van de studie werd het studiebureau BUUR aangesteld. Guido De Padt: “Deze studie moet aantonen hoe we de stad verder kunnen laten groeien zonder het ruimtebeslag nog substantieel te laten toenemen.” Ook de vergroening van de stad zal hierin aan bod komen: open en groene ruimte vrijwaren of creëren, alsook specifiek ruimte voor water voorzien. De versterking van het stadslandschap wordt hierin eveneens als doelstelling voorop gesteld. Deze doelstellingen laten toe om aan te tonen dat de stad baat heeft bij hoger bouwen op de juiste plek.

Daarnaast is de stad samen met Ruimte Vlaanderen, VLM, en Waterwegen & Zeekanaal al een project rond planologische ruil opgestart.  De doelstelling van dit project is te onderzoeken op welke manier bestaande ontwikkelingsmogelijkheden/bouwrecht van slecht gelegen gronden (bvb. die frequent overstromen, perifeer gelegen zijn,…) weggenomen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door slecht gelegen bouwgronden (bvb. in overstromingsgebied) te ruilen met meer geschikte gronden binnen het stedelijk gebied.  Het beoogde eindresultaat is de opstart van een gemeentelijk planningsproces (en participatietraject) waarbij de bestemming van de slecht gelegen gronden gewijzigd wordt.  Waar het kan en nodig is, via compensatie of via een ruiloperatie naar een betere plek. In relatie tot het concept van verhandelbare ontwikkelingsrechten kunnen binnen dit project ook mogelijkheden onderzocht worden om meeropbrengsten, die kunnen ontstaan door aanzienlijke densiteitsverhoging in de stadskern, te investeren in het wegnemen van bouwrechten op slecht gelegen gronden. “Ook dit planningsproces sluit aldus volledig aan bij de krachtlijnen die in het Witboek worden vooropgesteld.”, aldus de burgemeester.

Nog een laatste bemerking: indien het BRV zou leiden tot een verhoging van de prijzen van bouwpercelen en woningen die gelegen zijn in landelijk gebied of indien men gestraft wordt  (via bijv.  verhoogde grondbelastingen) wanneer men  in landelijk gebied gaat wonen, dan moeten Vlaamse taalgrensgemeenten vrezen voor een aanzuigkracht vanuit Wallonië. In Geraardsbergen wordt nu al vastgesteld dat in het nabijgelegen Lessines/Lessen (vooral in Deux-Acren) tientallen jonge Vlaamse gezinnen zijn gaan bouwen omwille van de lagere prijzen over de taalgrens.  Alleszins iets om ook aandacht voor te hebben.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *