Het rommelt binnen de hulpverleningszone Zuid-Oost. Het personeel heeft er genoeg van en roept de politiek op om eindelijk hun verantwoordelijkheid op te nemen na de verkiezingen. Ze eisen een deugdelijke huisvesting en een goed functionerende brandweer die aan de wettelijke normen voldoet. Tijdens een massaal bijgewoonde personeelsvergadering, georganiseerd door de drie vakbonden, VSOA, ACOD en ACV werden de verzuchtingen van het personeel duidelijk naar voren gebracht. De zorgen gaan al jarenlang over slechte werkomstandigheden, structurele onderbezetting, en intimidatie door leidinggevenden wanneer het personeel deze problemen aankaart. Het vertrouwen in het management is zoek, want in plaats van oplossingen aan te reiken, wijst het management steeds naar de politiek als oorzaak van de problemen. Het personeel ziet dat anders en eist verandering.
Structurele problemen in de hulpverleningszone De directe aanleiding voor de personeelsvergadering waren recente klachten over de opstart van een paramedisch interventieteam (PIT) in Aalst en de geplande overstap van verschillende gemeenten naar andere brandweerzones. De vakbonden wijzen er echter op dat de problemen veel fundamenteler zijn. Zo wordt al jarenlang nagelaten om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, zoals het opstellen van een degelijk arbeidsreglement. Er is meer dan een jaar niet onderhandeld met de vakbonden, en schendingen van de arbeidstijdenwetgeving zijn aan de orde van de dag. De structurele onderbezetting binnen de hulpverleningszone leidt ertoe dat personeel nauwelijks verlof kan opnemen en er amper tijd is voor training of oefening. De bezorgdheid over de veiligheid van de hulpverlening aan de bevolking neemt toe, want vaak kan er slechts één autopomp worden ingezet in de gehele brandweerzone en zijn de aanrijtijden veel te lang. De vrijwillige brandweerlieden moeten dagelijks hun beroepscollega’s bijspringen, maar ook zij zitten al boven hun kunnen. In de posten die werken met enkel en alleen vrijwilligers duiken er dan weer andere problemen op zoals beschikbaarheid, zonale uniformiteit of overal andere geldende afspraken. Dit is onacceptabel en ondermijnt de kernopdracht van de brandweer.
Oproep tot politieke actie: “Herwaardering van de hulpverleningszone noodzakelijk” Met de lokale verkiezingen in aantocht, hopen de medewerkers van de hulpverleningszone Zuid-Oost op echte verandering. Ze eisen dat de nieuwe besturen dringend financiële middelen vrijmaken om te investeren in een degelijke hulpverlening en dat er een beleid komt dat de brandweerlieden in staat stelt hun werk naar behoren uit te voeren. Als er geen duidelijke verbetering komt, maakt het personeel zich klaar voor verdere acties. “Wij blijven ons inzetten om onze burgers te beschermen,” aldus het personeel. “Maar wij roepen de politici op om eindelijk prioriteit te geven aan een werkbare en performante hulpverlening. Het is tijd voor een herwaardering van onze hulpverleningszone en een beleid dat de veiligheid van zowel de brandweerlieden als de burgers garandeert.”