In een persbericht aan onze redactie laat Filip De Bodt van LEEF&Groen uit Herzele weten dat de energiekosten de gemeentekas leeg vreten, en toch is er geen energiecoöperatie. Het idee van het gemeentebestuur om de legislatuur zonder begrotingstekort af te sluiten dreigt te mislukken. Men dacht het financieel plaatje te kunnen milderen door meer inwoners aan te trekken, maar dat lukt voorlopig niet. Covid, inflatie en energiecrisis gooiden bovendien roet in het eten. Herzele maakte in 2022 voor 403.501 verlies en investeerde voor ongeveer 1 miljoen. We maken een half miljoen verlies in plaats van de voorziene 80.000 euro over te hebben. De kans dat dit gat nog dichtgereden wordt is onbestaande.
Herzele concentreerde zich teveel op prestigeprojecten, zegt Filip De Bodt (LEEF&GROEN): ” Dat het zo ging aflopen was voor LEEF! en Groen al in te schatten: daarom hebben wij in deze gemeenteraad meestal tegen baksteenprojecten gestemd: we vonden dat er op vlak van veiligheid, fietsbeleid, klimaat, overstromingen en co dringender dingen te doen waren. Onze fractie heeft dan ook nooit goed begrepen waarom sommigen voortdurend klagen over de financiële toestand, maar tegelijkertijd elke investering mee goedkeuren.”
Volgens Hilde Van Impe (Schepen van sociale zaken, Open-VLD) werd er ook veel meer sociale steun gegeven: “Er zitten op korte tijd heel wat mensen in nood waarbij alle vormen van steun gestegen zijn. De gemeente past nu 3,3 miljoen euro bij aan het OCMW. Het is crisis voor iedereen en de uitdagingen zijn zeer groot.” Ann Van Ruyskensvelde (Schepen van Financiën (Open VLD) stelde dat “de schuldgraad ondertussen toch wat gezakt is. We hebben nu 1550 euro schulden per inwoner in plaats van 1750 euro.”
LEEF! en Groen begreep dat maar vindt dat er meer moeten geïnvesteerd worden in zaken die ook iets opbrengen: ” Terwijl wij een totale energiekost (water, elektriciteit, gas) hadden van 257.731 euro in 2020, was dat in 2021 439.011 euro en in 2022 873.303 euro. Op twee jaar tijd zijn we dus 1 miljoen euro kwijt. Dit zou ons moeten naar de noodrem doen grijpen: eerst onze gebouwen in orde zetten alvorens nieuwe projecten te beginnen. Onze gebouwen zijn echt een zeef en veel gebeurt er niet mee. Dat zeggen we nu al twintig jaar.”
Ronny Herremans (schepen van klimaat en energie CD&V) liet ook weten dat de energiecoöperatie die Herzele ging oprichten op de lange termijn geschoven wordt: “We gaan beginnen met zonnepanelen op onze eigen gebouwen en gaan die delen op een eigen netwerk.” Dat kon dan weer niet op de goedkeuring van De Bodt rekenen: “We hadden nu eens iets waarin iedereen kon meedoen en besparen en dat wordt dan alweer afgeschaft. Ze hebben het hier nog altijd niet begrepen.”
Roodgroen-raadslid Jo De Loor vond de rekening ook dramatisch: “Dat is de reden waarom niemand met ons wil fusioneren.” De voltallige N-VA-fractie was om ‘professionele’ en ‘persoonlijke’ redenen afwezig. Dat werd nogmaals bevestigd door Benjamin Rogiers (Schepen van Openbare Werken, Open-VLD) die op de vraag van Paul Haustraete (LEEF&Groen) om de Ternatstraat te herstellen, antwoordde dat dat wel met alternatieve technieken zal moeten gebeuren omdat ‘er geen centen zijn voor herstel van het beton’.