Woensdagavond 21 december 2023 werd door de lokale overheid op de Markt van Herzele het eerste van de 193 borden aangebracht en dit in teken van ‘Dorp van de Vrede’. Het naambord van de Markt is gekoppeld met het land Malawi, een land uit Oost-Afrika. Op deze manier wil de gemeente Herzele een symbolische actie doen om als Dorp van de Vrede zich te willen verbinden met de gedachte van een Wereld in Vrede. “We hebben vanavond dit punt geagendeerd, goed en wel wetend dat we uiteraard als gemeente niet bevoegd zijn om beslissingen te nemen in zaken van bovenlokaal, laat staan van internationaal belang. Dit neemt natuurlijk niet weg dat we als gemeente ook een deel van de wereld zijn en dat conflicten die de wereld beroeren ook in onze gemeente leven. Daarom hebben we de gedachtewisseling hierover geagendeerd.” begint burgemeester Johan Van Tittelboom (Open VLD).
“Welnu – en ik weet dat het een grote stap is – we willen een nieuwe symbolische actie organiseren, waarin Herzele niet alleen een thuis is voor een beeld, zoals het aan de ingang van het Straatje van de Vrede staat, maar waarbij we als vredesdorp een vredeswens willen uitdragen naar gans de wereld. En daar hebben we iets op gevonden. U moet weten dat er in Herzele 193 straten zijn… en hoeveel landen zijn er volgens u in de Verenigde Naties? Inderdaad: ook precies 193. Dat kan geen toeval zijn. U voelt ons al komen: als we aan elke straat in onze gemeente een land toevertrouwen en we zijn een vredesdorp, dan dragen we de boodschap uit dat we vrede in de hele wereld willen. Ook in de conflicten die overal ter wereld bezig zijn en misschien minder onze aandacht krijgen.” gaat Van Tittelboom verder.
“Vrede, geen oorlog – dat is wat elk weldenkend mens toch wil ? Hoe gaan we dit nu aanpakken? Wel, onze communicatiedienst heeft een campagnebeeld gemaakt voor ‘Herzele – dorp van de Vrede’ waar bij wijze van voorbeeld al een aantal straten gekoppeld zijn aan evenveel landen. De Arestraat wordt bijvoorbeeld verbonden met Armenië, de Molenstraat bijvoorbeeld met Monaco, de Ressegemstraat bijvoorbeeld met Rwanda, de Doornstraat bijvoorbeeld met Dominica. En zo kunnen we doorgaan, tot alle landen van de wereld aan alle straten van Herzele gekoppeld zijn. Dit beeld gaan we verder communiceren… De bedoeling is dat we een jaar lang onder elk straatnaambord een vredesduif hangen met de naam van het land erbij… Zo brengen we de vredesboodschap in elke straat en in elk land. Een wapenstilstand is belangrijk, ook nu in Gaza en Oekraïne, dat was ons oorspronkelijk opzet toen we vanuit het college deze gedachtewisseling geagendeerd hebben… Maar gaandeweg zijn we een trapje hoger gegaan: we willen uiteraard dat de wapens zwijgen, maar er moet ook gewerkt worden aan een duurzame vrede.” zegt ons Van Tittelboom.
Burgemeester Johan Van Tittelboom nodigde de gemeenteraadsleden uit om van gedachten te wisselen en tot een consensus te komen. “De volledige gemeenteraad kon zich achter deze symbolische actie scharen. Er werd wel gevraagd om enkele gebieden die momenteel geen stemgerechtigd lid zijn van de Verenigde Naties ook toe te voegen. Ook dit werd aanvaard, omdat uitgerekend Palestina anders niet zichtbaar zou zijn. Uitgerekend Palestina is immers geen stemgerechtigd lid van de Verenigde Naties, maar een waarnemend lid. Ook het voorstel om Koerdistan een plaats te geven in Herzele werd aanvaard. Deze gebieden krijgen een plaats in het Straatje van de Vrede. Eigenlijk is het niet zo belangrijk, want elk land en elke straat komt aan bod. En in elk land wonen er mensen van goede wil in gewone straten, in gewone gemeenten, zoals Herzele. Het gaat bij deze Herzeelse actie dus niet om partij te kiezen in internationale conflicten, maar om te pleiten voor vrede in alle straten van alle gemeenten ter wereld, waar gewone mensen wonen die het slachtoffer zijn van grote conflicten.”, besluit Johan Van Tittelboom.