In Geraardsbergen werden er in 2015 in totaal 415 GAS-dossiers opgesteld. Na een significante daling van het aantal dossiers in 2014, stelt men in 2015 opnieuw een stijging van bijna 33 % vast tegenover het jaar ervoor. De opmerkelijke toename is niet zozeer te wijten aan een stijging van de overlast, maar wel aan twee andere factoren. Allereerst ging in maart 2015 het nieuwe algemeen politiereglement van kracht. Hierin werden gemeentelijke administratieve geldboetes voorzien voor daders van kleine winkeldiefstallen. Op de tweede plaats is er de bijkomende aanstelling van vier gemeenschapswachten als vaststellers van inbreuken op de politiereglementen. De stad Geraardsbergen past het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) toe sinds 2006. In de voorbije jaren werd de wetgeving inzake GAS gewijzigd en werd er werk gemaakt van een grondige herziening van het algemeen politiereglement. Er werd meer en meer geïnvesteerd in dit systeem, dat een efficiënt middel blijkt te zijn voor de aanpak van kleine overlast. Diegenen die het algemeen politiereglement overtreden, riskeren een administratieve geldboete tot maximaal 350 euro.
Bepaalde buurtproblematieken hebben een grote impact op de veiligheid en leefbaarheid van de stad. De inwoners van Geraardsbergen vragen een resolute aanpak van problemen als zwerfvuil, hondenpoep, wildplassen, geluidsoverlast en vandalisme. De stad komt hieraan tegemoet door een snelle en efficiënte aanpak van dergelijke overlast. De inwoners van Geraardsbergen worden regelmatig gesensibiliseerd door de gemeenschapswachten. Af en toe vinden er specifieke acties plaats. Zo was er in 2015 een grootschalige actie rond het belang van een huisnummer.
In 2015 werden er 228 gemengde inbreuken vastgesteld in de stad. Het merendeel van deze inbreuken, die zowel tot een strafrechtelijke als een administratieve sanctie kunnen leiden, waren gevallen van vandalisme (176). Daarna komen winkeldiefstal (30), nachtlawaai (13) en feitelijkheden (9). De gewone inbreuken waren goed voor 187 dossiers. Het gaat hier voornamelijk om afvalgerelateerde inbreuken (59), het ontbreken van een huisnummer (38), wildplakken en inbreuken op het stedelijk aanplakreglement (36). De sanctionerend ambtenaar startte 230 dossiers op. Aan 148 overtreders werd effectief een administratieve geldboete opgelegd. In 70 dossiers werd na een geslaagde bemiddeling of een gegrond verweer beslist geen boete op te leggen. 12 dossiers zijn nog lopende. 185 dossiers werden niet opgestart om technische redenen (bv. dader onbekend of onbereikbaar) of inhoudelijke redenen (bv. onvoldoende bewijzen). Er werden het afgelopen jaar 5 vaststellingen gedaan van inbreuken gepleegd door minderjarigen. De wetgever voorziet in dergelijke gevallen steeds een bemiddelingsprocedure. De sanctionerend ambtenaar stuurt echter ook meerderjarigen door naar de bemiddelaar met het doel de overtreders zelf tot inzicht te laten komen.
De bemiddeling biedt de overtreder en de benadeelde partij de kans om hun conflict, maar ook de specifieke omstandigheden en hun persoonlijke ervaringen te bespreken. Er wordt stilgestaan bij de gevolgen van de veroorzaakte overlast en in geval van schade wordt er gezocht naar een manier om deze te herstellen of te vergoeden. De bemiddelaar staat beide partijen bij in het proces en begeleidt hen in het zoeken naar een oplossing. Na een geslaagde bemiddeling wordt er door de sanctionerend ambtenaar geen geldboete meer opgelegd. In 2015 werden 107 dossiers doorgestuurd naar bemiddeling. In 64 gevallen werd dit aanbod geweigerd. Deze weigering houdt zowel een effectieve weigering als een afwezigheid van enige reactie in. De weigering kan zowel van de overtreder als van het slachtoffer komen. In 32 gevallen vond er een bemiddeling plaats. 27 bemiddelingen zijn geslaagd, 5 bemiddelingen zijn mislukt. 11 dossiers zijn nog lopende. Na een geslaagde bemiddeling kan er geen geldboete meer worden opgelegd.
‘Met het systeem van GAS en bemiddeling wordt getracht de overlast te verminderen en een propere, veilige en leefbare buurt voor iedereen te creëren’, aldus burgemeester Guido De Padt. ‘Het gevoel van straffeloosheid wordt tegengegaan, zowel bij de bevolking en de politie als bij de dader en het slachtoffer van de overtreding. Waar het slachtoffer vroeger in de kou bleef staan, wordt er nu getracht om, zonder tussenkomst van het gerecht, tot een oplossing te komen voor het conflict. De stad Geraardsbergen heeft via GAS een manier gevonden om kleine criminaliteit en overlast kordaat aan te pakken en zij zal hier in de toekomst ook blijven gebruik van maken’.