In Vlaanderen is laaggeletterdheid nog steeds een probleem. Een op zeven volwassenen* is onvoldoende geletterd om zelfstandig te functioneren in de maatschappij. Zij hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en de digitale wereld. Ook heel wat ouders met kinderen in het kleuter- en basisonderwijs ondervinden deze problemen. *Bron: PIAAC: Programme for the International Assessment of Adult Competencies. Van 9 tot 13 september loopt de Week van de Geletterdheid. Tijdens deze week vragen we aandacht voor laaggeletterdheid in Vlaanderen. Aanleiding hiervoor is de Internationale dag van de Geletterdheid van UNESCO. Die vond plaats op zondag 8 september en staat stil bij het belang van geletterdheid in de wereld.
De Week van de Geletterdheid focust dit jaar op laaggeletterde ouders met kinderen in het kleuter- en lager onderwijs. Terwijl kinderen op school leren lezen, schrijven, rekenen en met de computer werken, kunnen de ouders niet altijd mee. Een inschrijvingsformulier invullen, het rapport begrijpen, met het digitale schoolplatform werken, … 1 op de 10 ouders met kinderen jonger dan 13 jaar* heeft het hier moeilijk mee. Zo krijgen kinderen met laaggeletterde ouders vaker problemen op school. Dit kan een impact hebben op de schoolresultaten. Verder spelen ouders een belangrijke rol als eerste opvoeders van kinderen. Maar vaak ontbreekt het hen aan de vereiste basisvaardigheden om de nodige ondersteuning bij deze opvoeding te bieden. Zo wordt laaggeletterdheid van generatie op generatie doorgegeven. *Bron: PIAAC: Programme for the International Assessment of Adult Competencies.
Het Netwerk Basiseducatie bestaat uit 13 pluralistische Centra voor Basiseducatie in Vlaanderen en Brussel. Al bijna 30 jaar geven we opleidingen in basisvaardigheden aan de meest kwetsbare volwassenen in de maatschappij: kortgeschoolde, laaggeletterde volwassenen, Nederlandstalig of anderstalig. Tijdens de Week van de geletterdheid zetten we in op sensibilisering en samenwerking met kleuter- en lagere scholen. We willen scholen helpen om laaggeletterdheid bij ouders te herkennen en er een beter beleid rond te voeren. Zo gaan al onze medewerkers de juf of meester van hun eigen kind aanspreken. Onze cursisten getuigen over de struikelblokken van laaggeletterd zijn als ouder. En we nodigen scholen uit om geletterdheid aan te pakken met concrete acties.
Samen gaan we voor sterke ouders. En dus ook sterke kinderen.De Week van de Geletterdheid is een campagne van het Departement Onderwijs en Vorming, Vocvo, Netwerk Basiseducatie, Linc vzw, Klasse, Mediawijs en Wablieft.