Met precies nog één maand te gaan bereikt de verkiezingskoorts zijn hoogtepunt. Alle politieke partijen trekken de straat op en gaan van deur tot deur om uw stem te kunnen bemachtigen. Want op zondag 13 oktober is het zover en trekken we met z’n allen richting de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Al is het geen verplichting meer om je stem uit te gaan brengen voor de lokale en provinciale verkiezingen. Het wordt dan ook voor alle deelnemende partijen koffiedik kijken en afwachten hoeveel procent van de bevolking in iedere stad of gemeente effectief het bolletje gaat rood kleuren. Ook in Sint-Lievens-Houtem is de spanning te snijden. Kan de partij van burgemeester Tim De Knyf of Nieuw Houtem na 32 jaar leiderschap en 12 jaar absolute meerderheid de overhand krijgen en opnieuw de touwtjes in handen nemen of komt een andere partij roert in het eten gooien en dient er na twaalf jaar opnieuw een coalitie gevormd te moeten worden? Mag huidig burgemeester Tim De Knyf er nog zes jaar bijdoen, of krijgt nieuwkomer Pascal Van Waeyenberghe van onafhankelijken en drie traditionele partijen, CD&V, Open VLD en Vooruit en nu de partij ‘SAMEN’ de eer om de sjerp van burgemeester te dragen? Of gaat er toch nog een andere partij met de eer gaan lopen en komt het spreekwoord: ‘Als twee honden vechten voor een been, loopt de derde ermee heen van pas’ in Sint-Lievens-Houtem? ‘O Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie wordt de burgemeester van Houtemsland? Wie grijpt de macht in Sint-Lievens-Houtem en mag gedurende de zes jaar plaatsnemen in de burgemeestersstoel? Dit allemaal zal beslist worden door de Houtemse kiezer op zondag 13 oktober!
Hoe verliep de stemming van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018? Nieuw Houtem behaalde de absolute meerderheid met 48,2% en waren goed voor twaalf zetels en konden volledig alleen besturen over Sint-Lievens-Houtem. Ze kregen in totaal 3561 stemmen achter hun naam. Met 1585 stemmen kreeg Tim De Knyf de meeste voorkeurstemmen. Hij kreeg 28 stemmen meer dan de toen herverkozen burgemeester Lieven Latoir (1557 stemmen). Jo Vermeulen volgde met 935 stemmen, terwijl Sabrina Coppens 886 stemmen kreeg. Peter De Naeyer en Tim De Groote waren goed voor 759 en 730 stemmen. Verder werden Hubert Berckmoes, Jan Van Den Bossche, Christiaan De Keyser, Arno Ponnet, Fabian Mory en Els Gallopyn mee verkozen voor de partij.
Open VLD werd de twee grootste partij, al was het verschil met de winnaar twee keer zo laag als Nieuw Houtem. Zij behaalden een score van 15,8% of een totaal van 1169 stemmen. Open VLD mocht drie afgevaardigden sturen naar de oppositie. Met 504 stemmen werd Jeroen Prové verkozen, gevolgd door Christine Slagmulder (448 stemmen) en Lothar Van Santen (361 stemmen). Met 12,5% en 925 stemmen achter hun partij werd N-VA Sint-Lievens-Houtem de derde partij en mochten twee zetels in ontvangst nemen. Deze werden ingenomen door Marc Degroote met 278 stemmen en Nadia De Troyer met 275 stemmen. SP.A-Groen behaalde 11,9% en werd de vierde partij, goed voor een totaal van 881 stemmen. Met 368 voorkeurstemmen werd Tom De Meyer samen met David Janssens (234 stemmen) verkozen. CD&V werd met 11,5% de laatste partij of 853 stemmen achter hun partij. Daar werden zowel Bernard Van Pamel (350 stemmen) als zijn dochter Mieke (306 stemmen) verkozen.
Welke stoelendans kregen we de afgelopen zes jaar in de Houtemse gemeenteraad? Bij Nieuw Houtem: In januari 2021 kondigde burgemeester Lieven Latoir (toen 68) aan dat hij na 26 jaar burgemeesterschap een stap opzij zette en zijn ambt als burgemeester neerlegde en het overliet aan de jongere generatie. Hierdoor werd vanaf 1 februari 2021 Tim De Knyf (toen 44) de nieuwe burgervader van de gemeente. Latoir ging verder als gemeenteraadslid voor de partij. Door de aanstelling van De Knyf (die toen eerste schepen was) kreeg Arno Ponnet (27) in april 2021 de kans zich te bewijzen als nieuwe Houtemse schepen en mocht zijn ontfermen op de bevoegdheden van Jeugd (jeugdbeleid, jeugdverenigingen, speelpleinwerking), toerisme & marketing, feestelijkheden (evenementen, kermissen), markten en bibliotheek, Fair-trade & ontwikkelingssamenwerking.
Bij Open VLD: Jeroen Prové en Christiane Slagmulder die als oppositiepartij Open VLD zetelde in de gemeenteraad, maakten in juni 2023 de overloop naar de bestuurspartij Nieuw Houtem en fungeren op dit moment als onafhankelijken in de gemeenteraad. Enkel Lothar Van Santen bleef de Open VLD trouw en zetelt nog als enige voor de Open VLD in de oppositie. Prové en Slagmulders zullen bij de komende verkiezingen opkomen bij Nieuw Houtem terwijl Van Santen de lijst kleurt van ‘SAMEN’.
Bij N-VA Sint-Lievens-Houtem: Marc Degroote startte de legislatuur als gemeenteraadslid maar gaf na drie jaar zetelen de fakkel door aan Frank De Roo die nog steeds deel uitmaakt van de huidige gemeenteraad. Degroote stapte over naar de Raad van Maatschappelijk Welzijn.
Bij SP.A-Groen: Tom De Meyer (die naar de OCMW-raad trok) en David Janssens gaven enige tijd na de verkiezingen hun mandaat af aan Nanou Durmalingum en Katleen Leus. Op deze manier kregen zij de kans om zich te bewijzen en meer bekendheid te creëren. Maar in juni 2023 pikte de bestuurspartij Nieuw Houtem deze twee dames in en liepen ze over naar de partij van burgemeester De Knyf. Ook deze twee mensen zitten als onafhankelijken in de gemeenteraad. Hierdoor verloor SP.A-Groen meteen zijn twee mandaten en zetelt er niemand meer voor deze partij in de huidige gemeenteraad.
Bij CD&V: Bernard Van Pamel verzaakte aan zijn mandaat waardoor Kristel Van De Rijse als eerste opvolger werd opgeroepen. Mieke Van Pamel werd twee keer vervangen als gemeenteraadslid wegens haar zwangerschap en geboorte van haar twee kindjes. Zo werd Brent Schoep even gemeenteraadslid van september 2019 tot april 2020 terwijl Marleen Eeckhout haar taak overnam van september 2021 tot mei 2022.
De huidige gemeenteraad bestaat als volgt: Evelien Van Bever (Voorzitter gemeenteraad – NH), Tim De Knyf (burgemeester – NH), Jo Vermeulen (eerste schepen – NH), Tim De Groote (tweede schepen – NH), Jan Van Den Bossche (derde schepen – NH), Arno Ponnet (vierde schepen – NH), Sabrina Coppens (vijfde schepen – NH). Gemeenteraadsleden: Hubert Berckmoes (NH), Lieven Latoir (NH), Christiaan De Keyser (NH), Jeroen Prové (Onafhankelijke), Christine Slagmulder (Onafhankelijke), Nadia De Troyer (N-VA), Fabian Mory (NH), Els Gallopyn (NH), Lothar Van Santen (Open VLD), Mieke Van Pamel (CD&V), Kristel Van De Rijse (CD&V), Katleen Leus (Onafhankelijke), Nanou Durmalingum (Onafhankelijke), Frank De Roo (N-VA) en Tom Hofman (Algemeen Directeur).
Hoe liggen de kaarten nu? Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 zijn er opnieuw vijf partijen die op de Houtemse lijst terug te vinden zijn. Na Nieuw Houtem met als lijsttrekker burgemeester Tim De Knyf en N-VA Sint-Lievens-Houtem (lijsttrekker Nadia De Troyer), zijn er drie nieuwe partijen die hun opwachting maken vergeleken met zes jaar terug. Zo komt ‘Samen’, de drie traditionele partijen met CD&V – Vooruit – Open VLD en Onafhankelijken met als lijsttrekker Pascal Van Waeyenberghe als nieuwe partij boven water. Ook Vlaams Belang Sint-Lievens-Houtem, die na verschillende jaren afwezigheid, maakt opnieuw de opwachting in de Houtemse politiek met als lijsttrekker Dominique Verdonck. Tenslotte is er dan nog de partij van Pieter De Spiegeleer als lijsttrekker voor de gloednieuwe partij ‘Ons Houtem’. Of durven we zeggen een afgescheurde lijst van Vlaams Belang Sint-Lievens-Houtem? De Spiegeleer die met slaande deuren vertrok bij het Vlaams Belang was niet te spreken over de gang van zaken en het beleid binnen de afdeling van VB en richtte nu zelf zijn eigen partij op om naar de Houtemse kiezer te trekken, maar of dit in ieders voordeel zal spreken, dient nog af te wachten.
Hoe denkt de man in de straat en wie maakt kans op de sjerp als burgemeester? Als we onze doortocht maken op het marktplein of de cafés opzoeken, horen we heel wat reacties en commentaar her en der en is de verdeeldheid bijzonder groot. De drie partijen die het meest over de lippen komen zijn deze van Nieuw-Houtem, Samen en Vlaams Belang. Al steken de eerste twee genoemden er met kop en schouder bovenuit. Heel wat bewoners willen en streven naar verandering, vernieuwing en een nieuw beleid. Zij zijn de plannen van de bestuurspartij grondig beu. De plannen die ze willen maken en uitvoeren zijn ten koste van de inwoners en overbodig en dit willen ze niet meer. Deze groep mensen daarentegen kunnen zich vinden in de voorstellen van SAMEN., vooral als het gaat over de deelgemeenten, alle generaties en vooral op vlak van veiligheid na de gebeurtenissen van eind oktober 2023 waar advocate Claudia Van der Stichelen het leven liet.
Steeds meer klinkt de naam van Pascal Van Waeyenberghe luider en luider. Een andere groep mensen vindt dan weer dat Nieuw Houtem het perfect heeft gedaan en mooie projecten heeft verwezenlijkt zoals o.a. het skatepark, fiets- en voetpaden en de verschillende wegeniswerken. Zij vinden het beleid van Nieuw Houtem goed en daar hoeft niets aan te veranderen. Al gaan de stemmen zowel richting De Knyf als Van Waeyenberghe zo goed als gelijk op, en horen we dat Nieuw Houtem het zwaar te verduren zal krijgen op zondag 13 oktober. “Ze zullen misschien wel de grootste partij blijven maar ze gaan moeten inleveren en de volledige meerderheid zal er niet meer inzitten. Ze moeten automatisch in zee gaan met een andere partij”, klinkt het in de straten en op cafés in Sint-Lievens-Houtem. Het is zo goed als duidelijk dat Nieuw Houtem en SAMEN de spilfiguur zullen zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Wie aan het langste eind zal trekken, weten we zondagavond op 13 oktober.
Wij legden aan de vijf lijsttrekkers van de vijf partijen de volgende vijf vragen voor. (al was er één partij die het bijzonder summier vond omdat er enkele vreemde vragen bijzaten en dat dit ook de mening van de andere partijen was. Maar deze vielen compleet uit de lucht als we dit aanbrachten of deze info klopten)!
Hoe hoog schatten jullie uw kansen in? Tim De Knyf – NH: We genieten al langere tijd veel steun bij de Houtemnaren en we hebben het gevoel dat men in Houtem over het algemeen nog steeds tevreden is over het werk dat we verrichten voor onze gemeente. Voor het eerst is het echter niet meer verplicht om te gaan stemmen, en dat maakt dat het onvoorspelbaar wordt. We gaan in elk geval de komende weken iedereen proberen overtuigen van ons toekomstplan dat we hebben opgesteld voor Houtem en vragen om ons hierin te steunen op zondag 13 oktober. Een lokale partij -zoals Nieuw Houtem- die de gemeentelijke financiën netjes op orde heeft zoals wij dat in Houtem hebben, is de beste garantie dat onze gemeente onafhankelijk kan blijven en niet in een fusie wordt gedwongen.
Pascal Van Waeyenberghe – SAMEN: Uiteraard hangt dit van de kiezer af of men nood heeft aan een andere benadering van de politiek, goed geïnformeerd willen worden, zonder bepaalde gegevens te verdoezelen of anders uit te leggen. Alle leeftijdsgroepen benaderen en niet alleen 1 groep en vooral meer veiligheid op de weg , voet- en fietspaden, camera’s en toegankelijkheid van openbare gebouwen ook voor minder validen. Als de bevolking kiest voor deze verandering willen we op zijn minst meebesturen na 32 jaar éénzijdig beleid en 12 jaar absolute meerderheid. De bevolking moet ons daartoe de kans geven door genoeg zetels te behalen zodat de meerderheid gebroken kan worden.
Dominique Verdonck – Vlaams Belang: De kansen worden gecreëerd door de kiezers. Het is koffiedik kijken hoe deze gemeenteraadsverkiezingen beïnvloed zullen worden nu er geen stemplicht meer is.
Nadia De Troyer – N-VA: Op 13 oktober zal de kiezer bepalen hoeveel zetels wij als N-VA lokaal in Sint-Lievens-Houtem zullen behalen. Wij hebben vertrouwen in onze visie en ideeën voor Sint-Lievens-Houtem, en we hopen dat de kiezer zich kan identificeren met ons lokale verhaal. Alleen op die manier kunnen we onze plannen omzetten in een concreet beleidsplan dat ten goede komt aan alle inwoners. Als wij mee kunnen besturen vanaf 2025 dan staan wij garant voor een financieel gezonde, ondernemende, veilige, warme en bruisende gemeente waar wij als Houtemnaar thuis zijn. Sint-Lievens-Houtem moet bovendien ten allen tijde een veilige thuis kunnen zijn voor haar inwoners.
Pieter De Spiegeleer – Ons Houtem: Op dit moment nog moeilijk in te schatten.
Op hoeveel zetels rekenen jullie? Tim De Knyf – NH: We zouden graag de zetels die we nu hebben behouden of nog een zetel vooruit gaan.
Pascal Van Waeyenberghe – SAMEN: Aangezien we een nieuwe partij zijn, kunnen we daar moeilijk een cijfer op plakken. Elke partij hoopt er zo veel mogelijk te hebben , dat is bij ons niet anders, zeker als je een beleid wil voeren. De vorige verkiezingen hadden de 3 partijen 7 zetels , nu met de onafhankelijke kandidaten erbij, zal dat zetelaantal toch omhoog moeten, zeker als we willen meebesturen.
Dominique Verdonck – Vlaams Belang: Wij stellen geen verwachtingen op, maar hopen op het vertrouwen dat wij van de kiezers krijgen. Het aantal zetels dat ons toekomt, zal door hen bepaald worden. Als partij die na lange tijd weer een lijst heeft ingediend, moeten wij dat vertrouwen winnen zonder vooraf verwachtingen te koesteren.
Nadia De Troyer – N-VA: Wij voorspellen zelf geen aantal zetels. Zoals reeds gezegd, op 13 oktober zal de kiezer bepalen hoeveel zetels wij als N-VA lokaal in Sint-Lievens-Houtem zullen behalen.
Pieter De Spiegeleer – Ons Houtem: Op dit moment nog moeilijk in te schatten.
Hoeveel procent van de Houtemse bevolking denkt u, dat zijn stem zal gaan uitbrengen?
Tim De Knyf – NH: Ik denk dat mensen van alle politieke niveaus nog het meest geven om hun eigen gemeente. Daarom hoop ik dat toch meer dan 80% van de Houtemnaren zijn stem zal uitbrengen op 13 oktober.
Pascal Van Waeyenberghe – SAMEN: Ik hoop op 80%, maar het werkelijke zal waarschijnlijk lager liggen.
Dominique Verdonck – Vlaams Belang: Wij hopen op een massale opkomst van onze inwoners en zullen deze oproep zo veel mogelijk verspreiden. Echter, een voorspelling doen over het aantal mensen dat hun stem zal uitbrengen, is volgens ons onmogelijk.
Nadia De Troyer – N-VA: Hoewel de kiesplicht niet meer bestaat, hopen we toch dat onze inwoners bewust en massaal hun stem uitbrengen. Het is essentieel en we hebben er vertrouwen in dat een meerderheid van de kiezers zijn weloverwogen stem laat horen, zodat we lokaal kunnen werken aan een verantwoordelijk beleid dat door onze inwoners wordt gedragen. Partijen die na 13 oktober voldoende steun van de burgers krijgen, moeten samenwerken om het beste beleid te realiseren.
Pieter De Spiegeleer – Ons Houtem: 70%
Wat is de ideale coalitie voor u?
Tim De Knyf – NH: De coalitie die best aansluit bij waar de Houtemnaren voor stemmen.
Pascal Van Waeyenberghe – SAMEN: Een coalitie waar kan mee samengewerkt worden en waar ieders idee aan bod kan komen en niet eenzijdig is. Dat er op een democratische manier bestuurd kan worden met inspraak door de bevolking van alle leeftijdsgroepen.
Dominique Verdonck – Vlaams Belang: Een coalitie vormen is eveneens afhankelijk van het aantal verkregen stemmen per partij. In een democratie moet er geluisterd worden naar de verkiezingsuitslag en rekening gehouden worden met het aantal verkregen stemmen per partij.
Nadia De Troyer – N-VA: Wie onze mogelijke coalitiepartner zal zijn, blijft ook aan de kiezer om te beslissen. We hopen ten stelligste dat de burgers overtuigd zijn van onze visie en dat wij dit in 2025 kunnen omzetten in een concreet beleidsplan binnen een sterke coalitie, gedragen en beslist door de kiezer.
Pieter De Spiegeleer – Ons Houtem: De kiezer beslist. Voor mij bestaat de ideale coalitie uit – het woord zegt het zelf – meer dan één partij. Laat ons ervan uitgaan dat de ideale coalitie zal gevormd worden door de grootste partij plus een winnende kleine partij.
En wie wordt voor de komende zes jaar de Houtemse burgemeester?
Tim De Knyf – NH: Als de Houtemnaren mij dat toelaten wil ik dat graag verder doen. Ik doe het zeer graag en heb nog redelijk wat plannen voor onze gemeente die ik graag met mijn partij wil realiseren. Bovendien vind ik het een eer om burgemeester te mogen zijn van de mooiste gemeente van Vlaanderen.
Pascal Van Waeyenberghe – SAMEN: Uiteraard hopen dat onze partij de burgemeester mag leveren, maar dat zal nog meer dan de vorige verkiezingen afhangen van de burger.
Dominique Verdonck – Vlaams Belang: Dit zal pas bekend zijn na de gemeenteraadsverkiezingen.
Nadia De Troyer – N-VA: Wie uiteindelijk burgemeester wordt, blijft ook aan de kiezer om te beslissen.
Pieter De Spiegeleer – Ons Houtem: Alweer: de kiezer beslist. Logischerwijze wordt dit de persoon met de meeste voorkeurstemmen en komt die uit de grootste partij.
Tot slot vroegen we aan Burgemeester Tim De Knyf welke uitvoering voor Nieuw Houtem het belangrijkste was uit de voorbije zes jaar: “Voor mij springt de uitbreiding van onze vrijetijds infrastructuur er uit: een sportpark op Livinus met padel, tennis, sportkooi, buitenfitness, petanque, finse piste en een grote speeltuin, maar ook een groot skatepark op Hofkouter voor de jeugd en een bijkomend kunstgrasplein voor de voetballende jeugd in Vlierzele. We maakten ook werk van de heraanleg van Letterhoutem Dorp en werkten mee aan de realisatie van OC De Linde in Bavegem. Eilandbos met het vlonderpad is ook zeer geslaagd en ik ben trots op 2000 m² ontharding, veel vergroening en 600 extra bomen geplant. Tenslotte zijn veel plannen voor vernieuwing van wegenis en aanleg van nieuwe fietspaden klaar voor uitvoering”, aldus Tim De Knyf die hoopt deze met zijn partij te kunnen verwezenlijken.