Eén logo voor alle fietssnelwegen ook in Oost-Vlaanderen…

Fietssnelwegen in Vlaanderen Persregio DenderDe vijf Vlaamse provincies maken hun fietssnelwegen op dezelfde manier herkenbaar. Daarvoor ontwikkelden ze samen een logo en een uniforme beweg-wijzering voor de fietsostrades en de fietssnelwegen. Die moeten de fietssnel-wegen in Vlaanderen, goed voor 2400 kilometer fietsroutes (waarvan 600 kilometer in Oost-Vlaanderen), beter herkenbaar maken. De provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen zetten als bovenlokale overheden sterk in op een netwerk van fietssnelwegen. Dat zijn fietsroutes tussen grote steden en langs rechtlijnige infrastructuren zoals spoorwegen, autosnelwegen en kanalen. Bij voorkeur loopt een fietssnelweg over een vrijliggende fietsweg of een jaagpad. Bij ruimtegebrek loopt ze over een fietspad, door een fietsstraat of over een autoluwe weg. Door die verschillende soorten infrastructuur is het volgen van de fietssnelweg niet altijd even duidelijk. Daarom ontwikkelden de vijf Vlaamse provincies een routetaal waarmee de fietssnelweg op het terrein herkenbaar zal zijn. De routetaal bestaat uit een logo, een routezuil, bewegwijzering en een unieke nummering voor elke fietssnelweg.

De vijf Vlaamse provincies ontwikkelden het logo en de bewegwijzering samen met designer Stefan Schöning. Het geheel vormt een soort van ‘routetaal’ specifiek voor fietssnelwegen. Een taal die de routes herkenbaar en eenvoudig te volgen maakt. Op termijn willen ze die over alle fietssnelwegen in Vlaanderen uitrollen. Dat maakt het project uniek in zijn soort: over de provinciegrenzen heen zijn duidelijke afspraken gemaakt en wordt dezelfde routetaal toegepast. Zelfs fietsland Nederland deed het niet voor! Iedere fietssnelweg kreeg een unieke code: de letter F + een cijfer. Zo is de fietssnelweg Gent-Antwerpen ‘F4’ en de fietssnelweg Brussel-Gent ‘F2’. Het nummer verschijnt telkens in het logo en op de route van de betrokken fietssnelweg. Dat maakt de route herkenbaar en biedt de fietsers meer duidelijkheid. Dit is ook handig voor routeplanners en voor de hulpdiensten. Een nieuwe grote stap vooruit naar vlot, veilig en comfortabel woon-werkverkeer langs fietssnelwegen in Vlaanderen.

Er worden twee proeftrajecten uitgerold. In Vlaams-Brabant worden het logo en de bewegwijzering getest op de fietssnelweg Leuven-Brussel. Het proeftraject, over 2 kilometer, situeert zich tussen de fietsbrug over de Bijlokstraat in Herent en de Kolonel Begaultlaan in Leuven. In de provincie Antwerpen werd een proeftraject geïnstalleerd op de fietssnelweg Antwerpen-Essen. Daar vind je in Kalmthout het logo en de beweg-wijzering over bijna 6 kilometer van de Turfvaartlaan tot net voorbij het station Heide. We horen graag wat de fietsers van de bewegwijzering vinden. Gebruik je een proeftraject, regelmatig of éénmalig? Ieders mening is welkom! Je neemt deel aan het onderzoek op www.fietssnelwegen.be of www.fietsostrades.be. Blijkt uit de resultaten dat bijsturing in de bewegwijzering nodig is, dan voeren de provincies die uit. De conclusies worden ook meegenomen bij het plaatsen van de bewegwijzering op de andere fietssnelwegen.

De Provincie Oost-Vlaanderen maakt al jaren werk van een veilig fietsroutenetwerk doorheen de provincie. Gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor mobiliteit: “Het Oost-Vlaamse fietssnelwegenplan wil iedereen stimuleren om vaker de fiets te nemen naar werk, school, familie… over langere afstanden. Onze fietssnelwegen moeten pareltjes op vlak van fietsinfrastructuur worden. Er wordt dan ook sterk ingezet op gebruiks-vriendelijkheid en herkenbaarheid. Een gezamenlijke logo en uniforme bewegwijzering in alle provincies draagt daar zeker toe bij.” (Foto: Lander Loeckx)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *