Traditioneel herdenken we onze dierbare overledenen op hun laatste rustplaats in de periode van Allerheiligen. De Aalsterse begraafplaatsen verwelkomen deze week dan ook vele bezoekers. Deze zullen merken dat er op elke begraafplaats een gedenkboom staat.“De gedenkboom creëert een plek die uitnodigt om tot rust te komen, om troost te vinden of voor een deugddoende babbel. Niet alleen rond Allerheiligen, maar elke dag van het jaar dat we onze overledenen herdenken. Dit is een eerste stap om onze begraafplaatsen in de toekomst verder te laten evolueren tot groene, serene ontmoetingsplekken waar bezoekers kunnen stilstaan bij het verleden en reflecteren over het heden,” zegt schepen van Burgerlijke Stand Caroline De Meerleer ( N-VA).
Naar aanleiding van Allerheiligen brengen vele nabestaanden een bezoek aan hun dierbare overledenen op een van de Aalsterse begraafplaatsen. De graven worden weer proper gemaakt en er worden bloemstukken geplaatst. Een nieuwe plek op elke begraafplaats om te herdenken wie er niet meer is, is de gedenkboom. “Nabestaanden van overledenen, die ervoor hebben gekozen om uitgestrooid te worden of wiens graf niet langer in concessie is, kunnen een gedenkblaadje aanschaffen om in de gedenkboom te laten hangen. Hoe meer gedenkblaadjes in de boom hangen, hoe mooier hij tot zijn recht zal komen en hoe meer kracht hij de nabestaanden zal schenken”, geeft De Meerleer mee.
De gedenkbomen hebben ervoor gezorgd dat bepaalde delen van de begraafplaatsen onmiddellijk werden of nog worden verfraaid. Dat heeft aan de strooiweide op de begraafplaats in Herdersem tot een mooi resultaat geleid. De Meerleer wil ook de andere begraafplaatsen op een kwalitatieve manier verder opwaarderen. “Met de plaatsing van de gedenkbomen geven we een aanzet om begraafplaatsen te laten uitgroeien tot ontmoetingsplekken die rust, verstilling en troost bieden. Door de gedenkboom de nodige open en groene ruimte te geven en een bank te plaatsen in zijn buurt, bieden we de mogelijkheid aan de bezoekers om er in alle stilte te verpozen.”
Nu elke begraafplaats zijn gedenkboom heeft, zullen de schanskorven die op de begraafplaats van Aalst-Centrum staan alsook andere losse aandenkens die aan de verschillende strooiweides worden gelegd, worden weggenomen. Tot eind december 2024 kunnen de nabestaanden de voorwerpen, die ze wensen te bewaren, mee naar huis nemen. Verder zal er aan elke strooiweide en elke bloementafel op alle begraafplaatsen eenzelfde houten bordje komen.
Wie meer info over de gedenkboom en zijn gedenkblaadjes wenst, kan terecht op de website https://aalst.be/burgerzaken-en-documenten/overlijden-en-begraafplaatsen/gedenkblaadjevoor-gedenkboom, bij de medewerkers van de Burgerlijke Stand in het Administratief Centrum (overlijdens@aalst.be) of het team Begraafplaatsen (begraafplaatsen@aalst.be).