Na de vrijspraak bij de Denderleeuwse ex-Schepen Scheerlinck, is nu ook haar echtgenoot buiten vervolging gesteld na tweede klacht van burgemeester Fonck. Toen ex-schepen Erna Scheerlinck begin 2020 werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank, werd zij via diverse mediakanalen aan de schandpaal genageld door de burgemeester. “Al zeven jaar verteld men leugens”, liet de advocaat van de burgemeester optekenen over het dossier “site Van Roy”. Haar echtgenoot Bert Van Vaerenbergh, die zich in deze zaak burgerlijke partij had gesteld in naam van het gemeentebestuur, schreef hierover een brief aan alle gemeenteraadsleden om de beschuldigingen, geuit via de advocaat van de burgemeester te weerleggen, en het gemeentebestuur te wijzen op haar politieke verantwoordelijkheid in deze zaak. Een politieke verantwoordelijkheid die er op gericht is de gemeentefinanciën te beheren als een goede huisvader. Na ontvangst van deze brief stelde het College van Burgemeester en Schepenen aan de gemeenteraad voor om klacht neer te leggen tegen Erna Scheerlinck en haar echtgenoot Bert Van Vaerenbergh. Een meerderheid in de gemeenteraad keurde dit voorstel dan ook goed op de gemeenteraad van april 2020.
Om tot heden onduidelijke reden voerde het college van burgemeester en schepenen deze beslissing NIET uit. Hierop besliste de burgemeester om dan persoonlijk klacht neer te leggen, maar enkel tegen Bert Van Vaerenbergh maar NIET meer tegen Erna Scheerlinck. De aanklacht betrof laster en eerroof en het onrechtmatig gebruik van stukken uit een gerechtelijk dossier in zijn brief aan alle gemeenteraadsleden, of met andere woorden eenzelfde aanklacht als tegen ex-schepen Erna Scheerlinck.
Na de vrijspraak van ex-schepen Erna Scheerlinck door de correctionele rechtbank in november 2020, werd nu ook haar echtgenoot in de tweede klacht van de burgemeester, buiten vervolging gesteld door de raadkamer van Dendermonde voor de ten laste gelegde feiten. Laster en eerroof betekent iemand iets kwaadwillig verwijten, zonder dat men er in slaagt hiervan het wettelijk bewijs te leveren. Blijkbaar waren de ‘wettelijke bewijzen’ voldoende overtuigend in de rechtbank, voor een vrijspraak en een buitenvervolgingstelling, zegt Bert Van Vaerenbergh.
In de nasleep van deze dossiers werd intussen ook een vijfvoudige klacht neergelegd bij de gegevensbeschermingsautoriteit (privacy commissie) tegen de burgemeester door Bert Van Vaerenbergh wegens het gebruik van onder meer vertrouwelijke bankinformatie voor private- en politieke doeleinden.