Op 10 juli 2015 werd het Actieplan Duurzaam beheer van biomassa (rest) stromen 2015-2020 en het bijhorend verslag m.b.t. de inspraak- en adviesreacties door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Het actieplan biedt een richtinggevend beleidskader aan en bevat concrete actieprogramma’s voor het duurzaam en efficiënt inzetten van biomassa en -reststromen (hout, gft, groenafval,…) voor de komende jaren. Met het Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020 wordt ingespeeld op Europese ontwikkelingen. De preventie van voedselverliezen en biomassa-reststromen, de selectieve inzameling en het duurzame beheer van biomassa(rest)stromen staan hierbij centraal. Het hoofddoel van de materialenhiërarchie en het cascadeprincipe is net om (rest)stromen zo hoogwaardig mogelijk toe te passen. Door materiaalkringlopen zoveel mogelijk te sluiten, wordt de nuttige toepassing van biomassa(rest)stromen verhoogd en het onnodige vernietigen ervan vermeden.
Het actieplan is een duidelijk engagement van veel stakeholders op het terrein en binnen de Vlaamse overheden. Het hele actieplan is een keten die verschillende schakels en actoren met elkaar verbindt. Om de doelstellingen van de verschillende actieprogramma’s te bereiken, wordt dan ook op hun engagement gerekend. Het actieplan biedt ruimte om voortdurend af te stemmen met bestaande en toekomstige beleidsinitiatieven, planningsprocessen en pragmatische afwegingen te maken.
Het actieplan is opgebouwd in functie van drie materiaalkringlopen (met bijhorende actieprogramma’s):
- de kringloop van organisch-biologische reststromen uit keten landbouw, voeding tot consument
- de kringloop van reststromen van groenbeheer en open ruimte
- de kringloop van houtreststromen van industrie en huishoudens.
Omdat biomassa van groot belang is voor het behalen van de hernieuwbare energiedoelstellingen voor 2020, werd ook bijzondere aandacht besteed aan de afstemming met het hernieuwbare energiebeleid. Voor de meeste actieprogramma’s werd al een concrete planningsfiche uitgewerkt en als aparte bijlage gebundeld aangezien deze planningsfiches dynamisch zijn in de tijd.
We hopen van harte dat dit actieplan organisaties, federaties, instellingen en bedrijven warm maakt om samen met ons de duurzame inzet van biomassa en biomassareststromen tot een succes te maken. Want alleen op die manier kan Vlaanderen haar afhankelijkheid van fossiele bronnen en primaire grondstoffen verminderen, zich blijven profileren als top-regio inzake o.m. materialenbeheer, technologie en innovatie en kunnen we bijdragen tot het behalen van de 2020 doelstellingen inzake hernieuwbare energie.
Meer info: www.ovam.be/actieplan-biomassarestromen-2015-2020