Druk op ziekenhuizen beperkt dankzij telemonitoring…

Dankzij telemonitoring kan de druk op de Aalsterse ziekenhuizen alvast worden beperkt!  De cijfers rond Covid-19 besmettingen gaan de goeie richting uit en de vaccinatie lijkt haar werk te doen. Met de vakantie voor de deur gaan wellicht een aantal maatregelen worden versoepeld. Hopelijk komt er geen heropflakkering in september, zoals in 2020. Met de telemonitoring-oplossing die door zorgorganisaties uit Aalst werd ontwikkeld, kan alvast de druk op de ziekenhuizen worden beperkt. Dat is essentieel om de wachtlijsten voor uitgestelde zorg verder aan te pakken. Het Riziv keurde 12 pilootprojecten goed om covid-19-patiënten op een veilige manier van thuis op te volgen. Het project uit Aalst werd gecoördineerd door Mederi, een erkende dienst voor thuisverpleging, en is het enige waarbij zorgverleners uit alle echelons zijn betrokken. Alle betrokken partijen waren er bij aanvang van dit project rotsvast overtuigd dat deze marathon enkel kon gelopen worden als artsen en verpleegkundigen samenwerken, ondersteund door RemeCare-technologie. De samenwerking tussen de softwareleverancier Remedus, de Huisartsenkring Aalst, Mederi, thuiszorgorganisatie i-mens, zorgcentrale Z-plus, de Aalsterse ziekenhuizen A.S.Z. en OLV Ziekenhuis bood ondertussen een oplossing aan meer dan 70 covidpatiënten uit de regio.

Door thuismonitoring van covidpatiënten wordt de druk op de ziekenhuizen langs twee kanten verlicht. Enerzijds kan daardoor hospitalisatie van patiënten met covid-19 worden vermeden of uitgesteld. Bovendien helpt deze telemonitoring de huisartsen om kwalitatief zorg te blijven bieden aan hun covidpatiënten zonder dat de gewone zorg moet uitgesteld worden. Want bij elke piek hebben de huisartsen een groot aantal milde covidpatiënten. Milde gevallen kunnen perfect door de huisarts worden opgevolgd. Wanneer de situatie evolueert maar niet dramatisch verergert, kan de huisarts nu thuismonitoring opstarten. Op die manier kunnen vele hospitalisaties op een veilige manier worden vermeden.  Anderzijds kunnen gehospitaliseerde coronapatiënten dankzij thuismonitoring sneller het ziekenhuis verlaten wanneer ze aan de beterhand zijn.

Ondertussen zijn er gegevens beschikbaar over meer dan 50 coronapatiënten die na een ziekenhuisopname via thuismonitoring werden opgevolgd. De gemiddelde leeftijd van de geïncludeerde patiënten is 60 jaar (van 39 tot 82 jaar). De gemiddelde opnameduur was 6,5 dagen.  Op basis van de huidige gegevens kunnen gehospitaliseerde patiënten gemiddeld 2,5 dagen vroeger dan gepland naar huis dankzij deze thuismonitoring. Het grootste deel (73%) van de meldingen van de patiënten kon door de zorgcentrale zelfstandig worden afgehandeld. Bij slechts 27% van de alarmen moest het advies van een arts gevraagd worden. Dit project toont ook aan dat het medisch opvolgen van covidpatiënten thuis veilig kan gebeuren. Ondanks het feit dat bijna alle patiënten thuis nog zuurstof nodig hadden, moest van de eerste 50 patiënten met thuismonitoring maar 1 patiënte opnieuw in het ziekenhuis opgenomen worden (die 5 dagen later definitief het ziekenhuis kon verlaten).

Het gebruik van de meetapparatuur en de RemeCare-app wordt bij opstart uitgelegd door een gespecialiseerde verpleegkundige. Voor eventuele praktische vragen kan de patiënt 7 dagen op 7 terecht bij de verpleegkundigen van de zorgcentrale Z-plus. Dat zorgt voor een optimaal gebruiksgemak. De patiënten die aan dit project deelnemen, vinden het veel comfortabeler om thuis te kunnen uitzieken in plaats van op een covidafdeling. 89% van de deelnemende patiënten gaf aan dat zowel het gevoel van veiligheid als het comfort sterk verhoogd was . Bijna alle patiënten (97%) zouden  telemonitoring aanbevelen aan andere patiënten. Ook de huisartsen zijn tevreden over het totaalproject. Door dit project kunnen ze hun patiënten een goede opvolging bieden, terwijl het hen veel telefoons bespaart omdat de verpleegkundigen deze deels kunnen opvangen.

Dit pilootproject Transmurale Telemonitoring van Covid-19 patiënten is dankzij een patiënt-gecentraliseerde multidisciplinaire aanpak veilig, effectief en vooral patiëntvriendelijk. Dit biedt ongetwijfeld perspectieven om dergelijke oplossingen in de nabije toekomst ook te ontwikkelen voor andere aandoeningen. De combinatie van persoonlijke, patiëntgerichte begeleiding samen met nieuwe technologie om parameters vanop afstand te volgen, is absoluut een meerwaarde voor veilige en comfortabele patiëntenzorg in de toekomst. Het geïntegreerd zorgen voor een patiënt, waarbij eerste en tweede lijn elkaar ondersteunen, zal de kwaliteit voor de zorg verbeteren.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *