Prachtige zomerdagen hebben ook een schaduwzijde, hete temperaturen kunnen gepaard gaan met veel ozon in de lucht. Zowel de hitte, de zon als de ozonpieken kunnen de gezondheid schaden. een aantal algemene maatregelen kunnen de risico’s gelukkig beperken. Drink meer water dan gewoonlijk, minstens 1.5 liter in rust. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Alcohol doet je lichaam meer vocht uitscheiden. Gesuikerde dranken worden dan weer minder snel opgenomen. Drink regelmatig, en vóór je dorst hebt. Hou het koel, blijf binnen, en hou de zon buiten. In de binnenlucht is er minder ozon dan in de buitenlucht. Blijf in de schaduw, zeker tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag. Neem een frisse douche of duik in het zwembad. Gebruik airconditioning in plaats van een ventilator. Een ventilator doet de warme lucht circuleren maar brengt weinig of geen verkoeling. Draag dunne kleding in lichte kleuren en bescherm je hoofd tegen de zon. Doe het rustig aan. Beperk lichamelijke inspanningen (bv. sport-activiteiten), vooral tussen 12.00 en 16.00 uur. Verleg inspannende activiteiten naar koelere dagen of naar koelere perioden van de dag. Vóór 11.00 uur of na 22.00 uur zijn de veiligste uren van de dag.
Verplaats je activiteiten naar een (koele) binnenruimte. Rust regelmatig. Let op elkaar Let op oudere familieleden, buren en kennissen, vooral alleenstaande zieken en ouderen. Ben je gedurende een bepaalde periode afwezig? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen: Informeer andere personen van uw afwezigheid (buren, familieleden, arts of thuis-verpleger) en tracht enkele mensen uit uw omgeving te vinden die uw taak tijdelijk willen overnemen. Neemt de persoon medicatie, zorg er dan voor dat die in voldoende hoeveelheid aanwezig is en gemakkelijk bereikbaar is.
Noteer alle belangrijke informatie over de persoon (in het geval deze toch dringend zou moeten worden opgenomen in een instelling) en leg die informatie op een duidelijk zichtbare plaats (of geef ze aan een persoon die beschikbaar is). Maak een lijst met de belangrijke telefoonnummers en plaats een telefoon in de nabijheid. Geef een dubbel van de sleutels aan een vertrouwenspersoon, zo kan er steeds iemand binnen in het geval van.
Bel regelmatig op een afgesproken tijdstip, dat stelt de persoon die u verzorgt gerust. Eet licht verteerbare voeding. Als je een zware maaltijd moet verteren zal je lichaams-temperatuur extra stijgen. Bewaar het voedsel koel (1-5 °C) om bederving tegen te gaan. Neem je geneesmiddelen, informeer dan bij je arts of apotheker of die een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid gedurende een hitteperiode, en of de dosis aangepast moet worden. Volg het weerbericht.Als je toch buiten moet komen, bescherm je dan tegen zonnebrand met een zonnecrème en draag lichte kledij. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto. Door de zon loopt de temperatuur in enkele minuten heel hoog op, zelfs met een open raam.
Meer info op de website www.zorg-en-gezondheid.be