In Denderleeuw worden op maandag 20 juni drie extra AED-toestellen geplaatst, één aan het OCMW gebouw, en elk één aan de gemeentescholen in Iddergem en Welle. AED staat voor automatische externe defibrillator en is een draagbaar toestel dat voorbijgangers zelf kunnen gebruiken als iemand een hartstilstand krijgt. Hiermee onderstreept Denderleeuw zijn engagement als hartveilige gemeente. In 2012 werden in Denderleeuw voor het eerst drie AED-toestellen geplaatst: aan de ingang van het Administratief Centrum, ’t Kasteeltje en sportzaal Ottoy. Het leverde de gemeente toen het label van ‘Hartveilige gemeente’ op en er werd een samenwerkingsovereenkomst met het Rode Kruis afgesloten. “Het Rode Kruis is een zeer belangrijke partner voor het gemeentebestuur, want zij bieden onze inwoners tal van interessante opleidingen aan”, vertelt OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Lieven Vernaillen. “Als gemeente kunnen we dit alleen maar aanmoedigen en hopen dat zo veel mogelijk inwoners dergelijke vormingen volgen! Zo maken we samen van Denderleeuw een echte ‘Hartveilige gemeente’. Dat opleiding loont, werd een aantal jaar geleden nog bewezen, toen onze sportpromotor dankzij de AED het leven kon redden van een bezoeker van de sporthal.”
“Naast het OCMW-gebouw in de wijk Ten Kouter komen er ook twee toestellen aan de twee vestigingen van de gemeentelijke basisschool”, vult Jürgen Ruysseveldt, schepen van Onderwijs aan. “Aan beide gemeentescholen passeert dagelijks heel wat volk en de scholen liggen centraal in Iddergem en Welle. Want ook niet onbelangrijk, met de plaatsing van de nieuwe toestellen is er nu ook een AED beschikbaar in onze deelgemeenten. Zo dragen wij ook ons steentje bij om de hele gemeente hartveilig te maken.” In België worden elk jaar naar schatting 10.000 mensen getroffen door een hartstilstand. De meeste mensen worden het slachtoffer van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft hij of zij tot 70% kans om te overleven.
Het is dus heel belangrijk dat iemand die getuige is van de hartstilstand, direct begint met hartmassage en beademing. De overlevingskans van het slachtoffers stijgt enorm als de omstaanders ook onmiddellijk zélf een elektrische schok zouden kunnen geven. Daarom zijn de AED-toestellen zo belangrijk. Deze draagbare toestellen kunnen bij reanimatie zelf een diagnose stellen en een elektrische schok geven. Bijgevolg moet je helemaal geen dokter meer zijn om ze te kunnen bedienen. Iedereen mag een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Het toestel begeleidt je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is.