Onze redactie ontving een brief van dokter andreas Verleysen, gemeenteraadslid in Aalst, en tevens ook huisarts te Aalst. Hij vraagt in zijn brief om het CBS te Aalst er op te wijzen dat er dringend meer zorg voor het zorgpersoneel verreist is. Sedert het begin van deze bestuursperiode werd de ‘afslanking’ van het personeelsbestand in het vooruitzicht gesteld. Er zijn ons een aantal toestanden bekend waarbij statutaire werknemers via het systeem van 2 negatieve evaluaties worden weggezuiverd… De rechten van de verdediging, de eigen statutaire bepalingen en de wetgeving worden daarbij flagrant met de voeten getreden. Verbazing wekkend dat ik tot heden het enige raadslid ben die daarover vragen heeft gesteld?, vraagt gemeenteraadslid , dokter Andreas Verleysen zich af. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat ik het enige raadslid ben die daarop is aangesproken? Ik roep dan ook alle leden van het stadspersoneel op om hun problemen te melden, en de raadsleden om hun oor te luisteren te leggen.
In zorgstad Aalst wordt zeer ‘loemp’ gehandeld met zijn zorgpersoneel: Enerzijds worden werkweken van 60 uur en meer gevraagd, anderzijds worden personeelsleden gedwongen hun jaarlijks verlof nu al op te nemen, anderen worden onder druk verplicht verlof zonder wedde te nemen. Deze toestanden treffen zowel kinderverzorgsters, zorgkundigen als verpleegkundigen. “Tijdens een Kafkaiaanse telefonische info ronde werd ik-telkens zeer beleefd- opeenvolgend door 4 vlaamse en federale infodiensten doorgestuurd om uiteindelijk bij arbeid en tewerkstelling en binnenlands bestuur de antwoorden te vinden”, vertelt Verleysen nog. Het loonde de moeite, want het is klaar en duidelijk: De stad handelde niet volgens de wetgeving! Het lijkt er sterk op dat de factuur doorgestuurd wordt naar het personeel?
Ook als huisarts mocht ik nauwelijks enige hulp ontvangen: ik vroeg alleen om beschermmateriaal en zelfs dat resulteerde in een minimale afhaal van 15 gewone maskertjes … voor 3 artsen. Van de vele aangekondigde hulpgoederen bereikte er blijkbaar heel weinig de eerste lijn? Ook alcogel blijft een huizenhoog probleem voor de huisartspraktijk: noch de lokale apotheek, noch de medische firma kan er ons actueel bezorgen, mondmaskers en beschermkledij evenmin. Men onderschat duidelijk hoe belastend het werk van alle zorgpersoneel actueel wel is.
Aalst een voorbeeldstad van zorg? Laten we hopen dat de aangehaalde toestanden snel tot het verleden zullen behoren, besluit dokter Verleysen.