Het Grondwettelijk Hof laat ongelijke verdeling van de financiële middelen tussen de Vlaamse gemeenten voorlopig voortbestaan, maar geeft wel een waarschuwing aan de decreetgever van dienst. Op initiatief van Guido De Padt trokken 20 Vlaamse steden en gemeenten in 2017 naar het Grondwettelijk Hof tegen twee decreten van december 2016 tot verdeling van de Vlaamse subsidies tussen de Vlaamse gemeenten. De verzoekende gemeenten (Geraardsbergen, Ninove, Denderleeuw, Lommel, Wetteren, Heusden-Zolder, Maasmechelen, Houthalen-Helchteren, Beveren, Destelbergen, Herk-de-Stad, Lochristi, Zonhoven, Tessenderlo, Halen, Alken, Lummen, Wichelen, Nazareth en Beringen) verzetten zich hiermee tegen de systematische bevoordeling van 34 centrumsteden en 10 kustgemeenten bij de verdeling van de Vlaamse middelen.
Dit leidt tot grote verschillen tussen gemeenten. De bevoorrechte gemeenten zoals Gent (1257 euro), Antwerpen (1233 euro), Aalst (420 euro), Ronse (341 euro) en Tielt (315 euro) ontvangen bijvoorbeeld een beduidend hoger jaarlijks bedrag per inwoner dan de niet bevoorrechte gemeenten zoals Geraardsbergen (246 euro), Ninove (215 euro), (Beveren (185 euro), Zonhoven (182 euro) en Nazareth (166 euro). Uit diverse recente studies uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid was gebleken dat de gehanteerde verdelingswijze achterhaald is en niet berust op actuele objectieve maatstaven.
In twee arresten van 4 oktober 2018 verwerpt het Grondwettelijk Hof de vernietigings-beroepen. Volgens het Hof tonen de gemeenten op dit ogenblik niet voldoende aan dat de financieringsbehoeften gewijzigd zijn ten opzichte van het bestaande financierings-mechanisme dat gebaseerd is op gegevens uit midden de jaren ‘90. Het Grondwettelijk Hof gaat hiermee in tegen de grondwettigheidskritieken die eerder geformuleerd werden door de Afdeling Wetgeving van de Raad van State. Volgens het Hof dient de decreetgever bij een toekomstige verdeling van financiële middelen onder de gemeenten rekening te houden met de actualiteitswaarde van de in aanmerking genomen gegevens. De verzoekende gemeenten blijven ijveren voor een verregaande vorm van solidariteit tussen alle steden en gemeenten op basis van actuele en objectieve criteria.