Sinds december 2022 werkt de stad Aalst samen met 7 andere steden en gemeenten aan de digitalisering van de aangifte van overlijden. Eind januari keurde de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet over het platform voor overlijdensadministratie goed, waardoor het regelgevend traject om dit effectief ook mogelijk te maken, wordt opgestart. “Dit project zal gerealiseerd worden mede dankzij de inzet van de medewerkers van team Burgerzaken van onze stad”, zegt een fiere schepen van Burgerzaken Caroline De Meerleer (N-VA). “We zoeken elke dag opnieuw naar hoe we de dienstverlening kunnen verbeteren voor onze burgers. Ook in een moeilijke periode in hun leven staan we hen als stad graag zo goed mogelijk bij.”
Dankzij het Vlaamse initiatief Gemeente zonder gemeentehuis hebben acht steden en gemeenten de krachten gebundeld, samen met de uitvaartsector, artsen, Departement Zorg en Statbel, om een digitale aangifte van overlijden mogelijk te maken. Eind januari zette de Vlaamse Regering een belangrijke regelgevende stap in de vereenvoudiging van de administratie na een overlijden met als doel zo het huidige papieren proces te vereenvoudigen en te digitaliseren. Een lichter en sneller administratief proces via een informatieplatform zal het voor de nabestaanden van de overledene, maar ook voor artsen, uitvaartondernemers, crematoria en de overheid makkelijker en efficiënter maken om gegevens uit te wisselen en documenten af te leveren.
Dankzij deze digitalisering zullen de nabestaanden de overlijdensakte binnen één werkdag kunnen ontvangen. Het totale administratieve proces zal verlagen van vier naar twee werkdagen. Aan deze realisatie hebben de medewerkers van team Burgerzaken van de stad Aalst van in het begin van het traject bijgedragen. De Meerleer juicht dit bijzonder toe. “Om een idee te geven; in Aalst werden in 2024 1.838 overlijdens aangegeven. Elke stap naar een betere dienstverlening voor de burger en efficiëntere werking van onze dienst en de partners waarmee we samenwerken, ondersteun ik ten volle. Hierdoor ontzorgen we ook de nabestaanden een stukje in hun administratieve lasten tijdens een voor hen moeilijke periode.”
Er wordt verwacht dat de digitale aangifte van overlijden wordt ingevoerd vanaf begin 2026, na het doorlopen van het regelgevend proces.