Gaat je kind volgend schooljaar naar het secundair onderwijs, dan moet je voortaan digitaal aanmelden vooraleer je kan inschrijven. Dat heeft het Lokaal overleg-platform voor gelijke onderwijs-kansen (LOP) in Aalst beslist samen met de scholen en de schoolbesturen. LOPvoorzitter Youssef Ben Abdeljelil is daar bijzonder blij om, net als Mario Hoste, coördinerend directeur van scholengroep 19 Dender en Luc Borms, coördinerend directeur van scholengemeenschap SALEM. Waarom een centraal aanmeldsysteem? In sommige scholen is er te weinig plaats en dat leidt tot wachtrijen en kampeertoestanden aan de schoolpoort bij aanvang van de inschrijvingen. Met een centraal aanmeldingssysteem via de computer vermijden we dit. De tijdsdruk valt weg en het voorkomt dat ouders hun kinderen in verschillende scholen inschrijven. Het systeem laat toe om meerdere keuzes aan te geven.
Niemand vindt kamperen aan de schoolpoort leuk. Wie als ouder – elk vanuit de eigen sociale achtergrond – het belang van het onderwijs niet kent of onderschat, gaat zeker niet kamperen. Sommige ouders hebben ook de mogelijkheid niet om soms meerdere dagen in de rij te gaan staan. Toch zijn deze kinderen even waardevol. We willen hen gelijke onderwijskansen bieden en hen dezelfde kansen bieden om zich in eender welke school in te schrijven. Het aanmeldingssysteem zorgt hiervoor.
Hoe helpt de digitale aanmelding daarbij? Door het aanmeldingssysteem heeft iedereen dezelfde kansen om zich in te schrijven in een bepaalde school. Zo krijg je een rechtvaardige sociale mix. Wachtrijen daarentegen zorgen ervoor dat die gelijke kansen er niet zijn. Zijn er vragen en angsten bij ouders? Er zijn ouders die willen weten hoe het allemaal in zijn werk gaat. De stad helpt ons om via alle mogelijke middelen ouders te informeren. Zo zal élke ouder een heldere informatiebrochure ontvangen. Het systeem wijst de plaatsen aan volgens een algoritme. De schoolkeuze is daarbij dominant. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk kinderen hun eerste schoolkeuze toegewezen krijgen. Alle aangemelde leerlingen worden geordend volgens schoolvoorkeur en ze krijgen een toevals nummer. Zijn er meer kandidaten dan plaatsen in een bepaalde school? Dan wordt er geloot op basis van toeval. Aanmelden kan vanaf 15 maart en ouders hebben meer dan een maand tijd. Er is dus geen haast bij. Of je nu snel aanmeldt of pas later, dat heeft geen enkele invloed.
Wat kunnen ouders best doen? Eerst en vooral samen met hun kind bekijken welke school het best bij hen past. Op de website naarschoolinaalst.be vind je het volledige overzicht. Vanaf 15 maart kan elke ouder zijn kind via deze website aanmelden. Je kan meerdere scholen aanduiden. Dat is ook aan te raden, op die manier verklein je de kans dat je geen school krijgt toegewezen. Aanmelden kan tot 23 april, de toewijzing gebeurt pas achteraf en iedereen heeft evenveel kansen. Op 3 mei krijg je een e-mail met het resultaat. Daarmee trek je naar de toegewezen school om je effectief in te schrijven. Om kwetsbare doelgroepen te helpen bij het aanmelden, schakelen we De Vierdewereldgroep, het Huis van het kind, de CLB’s en Digi-punt in.
Hoe aanmelden • Voor wie? Alle kinderen die volgend schooljaar starten in het gewoon secundair onderwijs (1A of 1B). • Hoe aanmelden? Tussen 15 maart en 23 april 2021 kan je je kind aanmelden op www.naarschoolinaalst.be. We raden aan meer dan één schoolkeuze op te geven. • Wanneer inschrijven ? Op 3 mei 2021 krijg je het resultaat van de aanmelding. Met dit bericht kan je van 5 mei tot 31 mei 2021 inschrijven in de toegewezen school. • Meer informatie? Surf naar www.naarschoolinaalst.be Je kunt er ook terecht voor meer info over inschrijvingen in het buitengewoon secundair onderwijs.