Met de ondertekening door minister Lydia Peeters van het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Aalst, kan de volgende stap gezet worden in het goedkeuringsproces. Het openbaar onderzoek, dat steevast hoort bij een milieutoets van een plan, geeft vanaf 4 september alle inwoners van de elf deelnemende steden en gemeenten waaronder Aalst, Berlare, Erpe-Mere, Denderleeuw, Dendermonde, Haaltert, Hamme, Lebbeke, Lede, Ninove en Wichelen, de kans hun bemerkingen en suggesties mee te geven aan de vervoerregio-raad. De Vervoerregio wil werk maken van meer en veiligere (fiets)verbindingen. Het belangrijkste dat zal aan bod komen zijn veilige fietspaden, -snelwegen en fietsstallingen aan onze stations, opdat de mensen opnieuw hun elektrische fietsen zouden gebruiken om zich te verplaatsen van A naar B.
De Vervoerregio denkt er ook aan om ‘azijnmaatregelen’ te nemen. Hiermee wordt bedoeld het zwaar verkeer te bannen uit de dorpen en centrumstraten. Iedere burger zal vanaf 4 september tot en met 2 november 2023 inzage krijgen in het onderzoek, en mee bepalen hoe de maatregelen zullen getroffen worden. De Vervoerregio Aalst bekijkt voorstellen die op tafel liggen op lange termijn tegen 2030 en 2050.
In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Het Ontwerp plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze documenten inkijken en opmerkingen meegeven.
Het Regionaal Mobiliteitsplan kadert binnen basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat. Voor de realisatie van basisbereikbaarheid werden de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.
Meer info over vervoerregio Aalst: vervoerregio Aalst