De gemeente Denderleeuw gaat extra mankracht inschakelen om de quarantaineplicht nauwlettender op te volgen. De gemeente Het bestuur heeft een strategie uitgewerkt waarbij aandacht gaat naar de aanpak van de coronacrisis met betrekking tot de verplichte quarantaine van de inwoners. Prioritair is dat er gerekend wordt op de burgerzin van iedereen. Medewerkers van de gemeente gaan hiervoor op pad en kunnen bij afwezigheid van een bewoner steeds een briefje achterlaten met de vraag contact op te nemen. De aanpak van de coronacrisis werd vorig jaar als bijkomend punt opgenomen in de meerjarenplanning.
Nieuw is dat sedert eind december de burgemeester een overzicht krijgt van de mensen die in quarantaine moeten. “We kunnen en gaan niet aan iedere woning een agent plaatsen maar gaan wel medewerkers de straat opsturen om te zien of iedereen zijn/haar quarantaine respecteert. Dat is niet alleen bedoeld als controle, onze medewerkers kunnen ook even een praatje maken met de inwoners of de op te volgen procedure uit de doeken te doen. Indien nodig kunnen ze ook Denderleeuw Helpt inschakelen wanneer mensen daar nood aan hebben. We hopen zo de mazen van het net klein te houden”.
“Is iemand niet aanwezig, dan wordt via een brief gevraagd om contact op te nemen, “ aldus Jo Fonck. De burgemeester hoopt dat iedereen de quarantaine respecteert. Concreet gaat het om inwoners die positief testten, mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting omwille van een hoog risico contact en mensen die terugkeren uit een rode zone in het buitenland. De gemeente werkt ook aan een scenario bij een Covid uitbraak in een school, woonzorgcentrum of bedrijf. “Ook hier rekenen we op het gezond verstand van de mensen. Het is goed dat we zo’n scenario in de schuif hebben liggen”. Verder organiseert de gemeente een digitale infosessie met de huisartsen om de vaccinatiestrategie toe te lichten en is er de opstart van het vaccinatiecentrum waarbij de krachten worden gebundeld met Haaltert, Aalst, Lede en Erpe-Mere.
Vanuit de gemeente is de aanpak van de coronacrisis het voorbije jaar uitgewerkt als een extra aandachtspunt. Samen sterk op vlak van veiligheid en handhaving is hierbij de insteek om prioritair ook aandacht te hebben voor de volksgezondheid. Sensibilisering en communicatie naar de eigen inwoners zijn hier belangrijk. Ook al omdat vanuit de federale richtlijnen bevoegdheid werd gegeven aan de burgemeesters.