Denderleeuw is kandidaat ‘Klimaatgezonde gemeente’…

Denderleeuw klimaatgezonde gemeente Persregio DenderDenderleeuw engageert zich samen met 12 buurgemeenten, de Provincie Oost-Vlaanderen, streekintercommunale SOLVA en Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen, om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. Daarom zullen zij een ambitieus actieplan uitwerken voor een klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Zo willen ze de CO2-uitstoot op het volledige grondgebied met 40% verminderen tegen 2030 ten opzichte van 2011. Daarnaast neemt men maatregelen om de negatieve effecten van de klimaatverandering, zoals erosie, wateroverlast of verdroging, zo veel mogelijk te verzachten. Dat willen zij samen doen met inwoners, handelaars, bedrijven, verenigingen en landbouwers. Om hun engagement kracht bij te zetten ondertekenden de 13 gemeenten op 27 januari 2017 samen het Europese Burgemeestersconvenant. Dit is een Europees initiatief waarin steden en gemeenten zich vrijwillig engageren om ook op hun grondgebied de Europese klimaatdoelstellingen te realiseren. Met deze nieuwe ondertekening zit drie kwart van de Oost-Vlaamse gemeenten op de boot van het Burgemeestersconvenant.

In Denderleeuw wil men inzetten op duurzame verplaatsingen, daarbij denkt men in de eerste plaats aan fietsers en voetgangers. Nu al wordt bij elke heraanleg van een straat gekeken op welke manier het fietscomfort verhoogd kan worden. Door de aanleg van bredere fietsstroken bijvoorbeeld. Of, eenvoudig maar wel doeltreffend, door de installatie van fietspompen aan een groot aantal publieke gebouwen. Al die maatregelen zullen passen in het actieplan dat Denderleeuw samen met de verschillende partners in dit project zal opstellen. De doelstelling om de CO2-uitstoot met 40% terug te dringen tegen 2030 op ons grondgebied is ambitieus, maar het is een uitdaging die we met veel overtuiging en enthousiasme aangaan. Afwachten is geen optie. De gevolgen van de klimaatverandering zijn nu al goed voelbaar. We worden regelmatig geconfronteerd met langere droogteperiodes of extreme regenval. In Zuid-Oost-Vlaanderen is erosie op landbouwgronden een gekend probleem, en dat zal onder invloed van de klimaatverandering nog toenemen. Hoog tijd voor actie dus!

In referentiejaar 2011 werd in de 13 gemeenten en steden 959.000 ton CO2 uitgestoten, waarvan: 42% afkomstig van woningen – 34% te wijten aan transport (voornamelijk op autosnelwegen) – 12,5% afkomstig van diensten en handel – 8,5% te wijten aan industrie – 3% afkomstig van landbouw. De nodige energie hiervoor, meestal afkomstig van fossiele brandstoffen, wordt bijna volledig geïmporteerd uit het buitenland. Dit maakt onze regio energie-afhankelijk. Om de toekomstige generatie te vrijwaren van hoge klimaatkosten slaat Denderleeuw samen met 12 buurgemeenten de handen in elkaar. Men wil nog meer inzetten op energie-efficiëntie en investeringen in hernieuwbare energie. Daarvoor wordt een regionale klimaatvisie en -strategie uitgewerkt. Zoveel mogelijk inwoners en belanghebbenden uit de regio zullen daarbij betrokken worden. Kom naar de Klimaattafel op 8 november en bepaal mee de klimaatgezonde toekomst van Denderleeuw!

Een klimaatgezond beleid uitstippelen is niet enkel weggelegd voor politici. Deze keer hebben jullie het voor het zeggen: van de sympathieke bakker over de geëngageerde vrijwilligster tot de bink van de buurt! Ben je ook bezorgd over ons klimaat? Wil je weten hoe we in onze gemeente de grootste klimaatwinst kunnen boeken? Heb je goede ideeën of wil je samen met anderen initiatief nemen? Kom dan op 8 november naar de Klimaattafel van Denderleeuw! Men denkt er na over hoe men samen een gezonde, groene, veilige, duurzame, … kortom een aangename omgeving kan maken voor alle inwoners.

Tijdens de Klimaattafel komen de volgende thema’s aan bod: Hoe kunnen we energiezuinig en klimaatgezond wonen en leven? – Hoe kunnen we ons efficiënt en duurzaam verplaatsen in en rond Denderleeuw? – Hoe kunnen we consuminderen en makkelijker kiezen voor lokale en regionale producten? – Hoe kunnen we meer hernieuwbare energie produceren in onze gemeente? – Hoe de gevolgen van de klimaatverandering zo goed mogelijk temperen?”. De Klimaattafel zal plaatsvinden in de refter van De Toverlelie, Leliestraat 1, 9472 Iddergem. Lees er meer over op de pagina van de Klimaattafel. Kan je niet deelnemen aan de Klimaattafel? Bezorg dan via het inschrijvingsformulier al jouw goede ideeën om van Denderleeuw een klimaatgezonde gemeente te maken. Jouw input vormt een belangrijke meerwaarde!. Meer info: www.klimaatgezond.be – www.so-lva.be/klimaat-en-energie

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *