Denderleeuw investeert in nieuwe aardgasvoertuigen…

Denderleeuw koopt 2 aardgasvoertuigen aan Persregio DenderDe gemeente Denderleeuw investeert in bedrijfsvoertuigen op aardgas en zet zo een belangrijke stap naar een groener voertuigenpark. Netbedrijf Eandis ondersteunde de aankoop en de plaatsing van een eigen aardgasvulstation. De technische dienst van de gemeente Denderleeuw heeft een aantal kleine bestelwagens die continu ingezet worden bij het onderhoud van het openbaar groen, de wegen en de gemeentelijke gebouwen. Een aantal van deze bestelwagens was aan vervanging toe. “Duurzaamheid is één van de pijlers waarop het gemeentebestuur inzet tijdens deze legislatuur. Daarom wilden we een milieuvriendelijk alternatief voor de vervuilende dieselwagens”, licht schepen van Duurzaamheid Sofie Renders toe.

Het gemeentebestuur koos uiteindelijk voor 4 CNG-voertuigen. CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of samengeperst aardgas. Rijden op aardgas heeft immers enkele duidelijke troeven: 95% minder fijn stof dan diesel, 50% minder stikstofoxiden (NOx) dan diesel en benzine, 12 tot 30% minder CO2-uitstoot dan benzine en diesel lage brandstofkosten, vergelijkbare aankoopprijs dan die van klassieke voertuigen.

Netbedrijf Eandis fungeerde als aankoopcentrale en stond de gemeente bij bij de aankoop van 4 Fiat Doblo Cargo-wagens op CNG. In afwachting van meer publieke gastankstations (waarvan het aantal jaarlijks stijgt) plaatst Denderleeuw, in samenwerking met Eandis, ook een eigen CNG-vulstation. “Dat is een ‘slow fill’-installatie, aangesloten op het gewone aardgasnet. Daarmee kan je op vier uur tijd voltanken”, vertelt mobiliteitsschepen Jan De Nul. “Zo kunnen twee van de CNG-bestelwagens ’s nachts gevuld worden zodat ze ’s morgens klaar staan voor de technische dienst.”

Schepen van Duurzaamheid Sofie Renders: “Minder vervuilende voertuigen kunnen een grote rol spelen in het beperken van de klimaatverandering en het verbeteren van onze onmiddellijke leefomgeving. Een van de opties is de vervanging van benzine- en dieselwagens door exemplaren op elektriciteit of aardgas. Zo streven we ook naar een meer duurzame mobiliteit in onze gemeente”, vult schepen De Nul aan. “En we moeten het goede voorbeeld geven, onder meer met een groener voertuigenpark.”

Ook Eandis gelooft sterk in duurzame mobiliteit en heeft als opdracht de lokale besturen daarin te ondersteunen. Eandis doet dat via studies rond mobiliteit en wagenparken, het organiseren van gezamenlijke aankooptrajecten en het plaatsen van oplaadinfrastructuur en aardgas vulstations.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *