Denderleeuw herdenkt oud strijders tijdens Wapenstilstand…

Denderleeuw en deelgemeenten Iddergem en Welle herdenken op maandag 11 november traditiegetrouw Wapenstilstand en de slachtoffers van de beide Wereldoorlogen. Net zoals bij de twee vorige edities gaat de eucharistieviering in Denderleeuw door om 11 uur in de Sint-Annakerk (Leeuwbrug). “De herdenking van 11 november is een traditie”, zegt burgemeester Jo Fonck. “En net zoals elk jaar doen we dat volgens het gekende recept in Denderleeuw: een optocht met bloemenhuldes, authentieke legerjeeps én een herdenkingsviering met de brandweer, politie, het Rode Kruis, schepencollege en leden van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. Iedereen die samen met ons wil herdenken is meer dan welkom! We vertrekken om 10 uur op het Welleplein.”

“Tijdens de herdenking krijgen we ook begeleiding van De Koninklijke Harmonie De Dendergalm en St. Cecilia Welle”, gaat schepen van Erfgoed Jan De Nul verder. “Na vertrek op het Welleplein leggen we een eerste krans neer op de begraafplaats van Welle. Vervolgens gaan we door naar de Sint-Annakerk voor de herdenkingsplechtigheid en om 11.45 uur zetten we onze tocht verder langs de begraafplaats van Denderleeuw, het monument ter nagedachtenis van Dr. Cochez en het gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten. Telkens zal even stil gestaan worden bij het verleden”.

“In de huidige editie van ons gemeentemagazine Schakel kunnen we het verhaal lezen van Marie José André die Koningin van de vrede werd en terugblikt op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Marie José was getuige en maakte oorlog van dichtbij mee. Een volledige generatie eerstehands getuigen verdwijnt langzamerhand. Voor onze generatie en alle toekomstige generaties Denderleeuwenaren is een oorlog dicht bij huis slechts een concept. Net daarom is het belangrijk dat we jaarlijks blijven herdenken en dankbaar zijn de weg die onze voorouders aflegden voor onze vrijheid,” zegt burgemeester Jo Fonck.

Ook deelgemeente Iddergem herdenkt op 11 november zijn oorlogsslachtoffers. De plechtigheden worden er ingericht door NSB Iddergem. Schepen Jan De Nul, bevoegd voor Erfgoed: “Ook Iddergem vergeet zijn oud-strijders en oorlogsslachtoffers niet. Ze organiseren er jaarlijks een viering, kleine optocht met kransneerlegging op de begraafplaats van Iddergem en een maaltijd. Iedereen is meer dan welkom om deel te nemen aan de optocht of maaltijd. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *