Het gemeentebestuur heeft ook in 2020 ingezet op de strijd tegen domiciliefraude. Er werden 9 dossiers betreffende ambtshalve inschrijvingen en 95 dossiers voor ambtshalve afvoeringen behandeld. Het blijft een prioriteit al maakte corona het moeilijker want vanuit de hogere overheid werd aangeraden enige terughoudendheid in acht te nemen bij het beslissen tot schrapping. “Het opstarten van een ambtshalve afvoering of inschrijving kan gebeuren door de melding van een agent of medebewoners maar evengoed merken we bij het inschrijven van nieuwe bewoners dat de vroegere bewoner op dat adres vertrokken is zonder adreswijziging”, aldus burgemeester Jo Fonck. De controles zijn vooral belangrijk om inwoners die via inschrijving een sociaal voordeel proberen te verkrijgen tegen de lamp lopen. Wanneer blijkt dat de inschrijving niet correct is, kunnen de personen ambtshalve worden ingeschreven of geschrapt worden uit het bevolkingsregister.
“Na een ambtshalve inschrijving kunnen verschillende overheidsinstanties de onrechtmatig verkregen sociale voordelen terugvorderen”, vertelt schepen Sofie Renders. “We moeten er voor zorgen dat wie recht heeft op een premie, subsidie of sociale tegemoetkoming die ook krijgt”. Het toekennen van middelen en nagaan of ze op de juiste plaats terecht komen ligt bij sociale dienst.
“In de gemeente is de dienst Burgerzaken belast met de domiciliefraude. De medewerkers zijn ook extra alert voor diverse vormen van fraude. Deze dienst levert fantastisch goed werk af en is hier intensief mee bezig, ” aldus nog Jo Fonck. Ook nu in 2021 passeerden al dossiers op het College van Burgemeester en Schepenen.