Gisteren werd op het Stationsplein in Aalst het nieuwe systeem voorgesteld, waarmee je vanaf vandaag op verschillende locaties, waaronder het Station in Aalst en Erembodegem, de Frans Blanckaertdreef, de Colinetstraat, de Kwalestraat (Odisee), de Eendrachtstraat, en aan hetVTI, de deelfietsen van Hoppy kan vinden. Niet alleen in Aalst, maar ook in 28 Oost-Vlaamse gemeenten zullen de deelfietsen komen te staan. Deze Hoppinpunten (die je herkent aan paars-groene zuilen) vind je op plaatsen waar verschillende vervoermiddelen en hun infrastructuur samenkomen.
De fiets hoef je na het einde van je rit niet per se terug te brengen naar de plaats waar je hem ophaalde. Je kan de fiets ook achterlaten op een andere locatie in Aalst, of in één van de andere gemeenten die deel uitmaken van de vervoerregio’s Dender en Vlaamse Ardennen: Berlare, Brakel, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Hamme, Herzele, Kluisbergen, Kruisem, Lebbeke, Lede, Lierde, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wichelen, Zottegem, Zwalm.
Om een Hoppy deelfiets te kunnen gebruiken, installeer je eerst de Hoppy-app op je smartphone. Hierin krijg je een overzicht van alle vrije fietsen in de buurt. Om een rit met een deelfiets te maken, scan je de QR-code van de fiets, waardoor deze automatisch ontgrendeld wordt.
Na gebruik kan de fiets achtergelaten worden in een drop-offzone naar keuze. Er zijn verschillende abonnementsformules en betalingsmogelijkheden (Visa, Bancontact, Mastercard, Ecocheques).
Het elektrische deelfietsensysteem wordt uitgerold door Hoppy als initiatief van de vervoerregio’s Dender en Vlaamse Ardennen. De 356 deelfietsen komen aan treinstations en mobiliteitsknooppunten in dorps- en stadscentra en je zal met je deelfiets van de ene naar de andere gemeente kunnen fietsen. Daarnaast zijn deze fietsen ideaal voor woon-werkverkeer. Je kan er namelijk twee uur mee rijden, hem acht uur laten staan en er dan opnieuw twee uur mee rijden.