De stad Aalst gaat samenwerken met Woosh voor gescheiden luierophaling…

21 olympische zwembaden vol: dat is de massa gebruikte wegwerpluiers uit de kinderdag-verblijven die jaarlijks op de afvalberg belandt in België. Stad Aalst wil er werk van maken om haar afdruk van deze wegwerpluierberg te verkleinen. Er werd gezocht om voor de kinderdagverblijven in eigen beheer een luierservice te organiseren via een externe partner die de levering en ophaling van wegwerpluiers verzorgt en met de bedoeling de luiers op termijn te recycleren. De externe partner is in Woosh gevonden. Deze jonge Gentse start-up haalt gebruikte luiers op bij kinderdagverblijven, want gescheiden luierophaling is een belangrijke voorwaarde om luiers te recycleren in de toekomst. Tegelijkertijd levert Woosh ook nieuwe luiers bij de klant, zodat de kinderdagverblijven volledig ontzorgd worden. Via de recyclage van luiers  – in plaats van verbranding – kan jaarlijks maar liefst tot 31,8 miljoen kg CO2 vermeden worden.

“Uiteraard blijven we mensen sensibiliseren en informeren over het gebruik van wasbare luiers, maar gebruikers van wegwerpluiers zijn de grootste groep. Het feit dat we ook hier duurzamer kunnen worden, is een mooie stap vooruit in de verkleining van de afvalberg. Daarnaast was het belangrijk dat binnen dit proces de nodige aandacht werd besteed aan het ecologische aspect, kwaliteitsvolle luiers en gemak voor het personeel,” zegt Schepen van Gezin Katrien Beulens (onafhankelijk).

Het systeem is een win-win-win voor de verschillende partijen: elke vermindering van CO2-uitstoot draagt bij tot het realiseren van de doelstellingen van het klimaatpact dat de stad Aalst heeft ondertekend en zowel ouders als kinderbegeleiders/onthaalmoeders worden ontzorgd. In een tweede fase bekijken we op welke manier we dit systeem ook verder in Aalsterse kinderopvang initiatieven kunnen invoeren.

De begeleiders van het kinderdagverblijf Molenwiekje zijn alvast tevreden met de uitrol van Woosh: “Het systeem is makkelijker en efficiënter. Er kan geen verwarring meer mogelijk zijn tussen welke luiers voor welk kindje bestemd zijn.” Ook administratief is er minder werklast. “We hoeven de ouders niet steeds opnieuw aan te spreken voor een lading nieuwe luiers” vult Liesbeth Bennekens, diensthoofd van Ontwikkeling, aan.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *