De financiën in de stad Geraardsbergen blijken gezond…

Het Lokaal Bestuur van Geraardsbergen stelt een eerste aanpassing van het vorig jaar goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025 voor. De coronacrisis – en de daaraan gekoppelde misgelopen inkomsten en ondersteuningsmaatregelen – hebben een aanzienlijke impact op het initiële plan en zorgen voor een aantal herschikkingen. De eindbalans is echter positief en we slagen erin een dubbel financieel evenwicht voor te leggen. “2020 is voor iedereen een bijzonder moeilijk jaar geweest. Via het ondersteuningsplan trachten we er als lokaal bestuur te zijn voor elke inwoner en bieden we hulp en steun daar waar het nodig is. Uiteraard heeft corona een weerslag op het budget. Toch weerhoudt dit er ons niet van om volop te investeren in de toekomst, in een leefbaar Geraardsbergen voor ieder van ons. Met de aanpassing van het meerjarenplan kunnen we een positieve eindbalans opmaken. Onze financiën zijn dan ook gezond”, zegt burgemeester Guido De Padt.

Een gezond financieel beheer houdt voornamelijk in dat het lokaal bestuur een structureel evenwicht realiseert. Met andere woorden: dat de jaarlijkse exploitatieontvangsten en uitgaven voldoende groot zijn om de leninglasten te kunnen betalen. In het voorgelegd meerjarenplan stijgt ons structureel evenwicht tot ongeveer 3.200.000 euro in 2025. Het is vooral een goede zaak dat het structureel evenwicht een stijgende trend kent.

Daarnaast is het belangrijk dat de financiële risico’s in kaart worden gebracht. In het initiële meerjarenplan werden 17 van dergelijke risico’s geïdentificeerd. Deze risico’s op zich zijn in de aanpassing van het meerjarenplan niet gewijzigd tegenover het initiële plan maar werden wel een realiteit. Wat helemaal nieuw is, is corona. Dit is meteen een moeilijk voorspelbaar en beheersbaar risico. Niemand heeft namelijk 100% zekerheid over wanneer we naar een normaal leven terug kunnen.

Het grootste risico naast corona is momenteel de afhankelijkheid van subsidies van hogere overheden (gemeentefonds, subsidie mobiliteitsknooppunt, open ruimte, gesubsidieerde contractuelen, woonzorgcentra, kinderdagverblijf, tussenkomst in de responsabiliseringsbijdrage, …). De coronaproblematiek heeft aangetoond dat deze subsidies vaak broodnodig zijn. Als lokaal bestuur hebben we hier echter geen invloed op terwijl het wegvallen ervan voor grote minderinkomsten kan zorgen.

Het Lokaal Bestuur Geraardsbergen kan onder de huidige omstandigheden en met de huidige aannames/kennis opnieuw een financieel gezond aangepast meerjarenplan voorleggen. Daarbij is het ons doel om op maat te werken van onze burgers en – met het oog op hun noden – te blijven investeren in een aantrekkelijke maar evengoed financieel gezonde stad.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *