Op zondag 15 september vieren Boerenbond en Landelijke Gilden de 37ste editie van de Dag van de Landbouw. Met veel boerentrots zetten 42 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen hun stallen, serres en loodsen open voor het publiek. Voor de eerste keer doen dit jaar ook voedingsverwerkende bedrijven mee, en kan je het traject van grond tot mond letterlijk volgen. De Dag van de Landbouw staat dit jaar in het teken van boerentrots, een beweging waar verschillende bekende Vlamingen, topchefs en ook particulieren zich reeds bij aansloten. Lees meer op www.boerentrots.be en teken het manifest. Bovendien doen dit jaar voor het eerst ook voedingsverwerkende bedrijven mee, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie. Met name Inex uit Bavegem doet mee aan de Dag van de Landbouw. Zo kunnen bezoekers letterlijk het traject van koe tot kaas volgen en zowel de boerderij als het verwerkende bedrijf bezoeken.
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot in 1898, met de oprichting van Melkerij Sint Martinus in Oordegem. Inmiddels is Inex ondergebracht in Bavegem, waar de melk van meer dan 435 melkveehouders wordt verwerkt tot heerlijke zuivelproducten. Dat doen we elke dag met meer dan 400 enthousiaste medewerkers.
Veel mensen kennen Inex uit hun jeugd, van op de schoolbanken of van de traditionele melkboer. Maar wist je dat Inex uitgegroeid is tot een internationale speler, die sterk inzet op innovatie en duurzaamheid? Vandaag staan er maar liefst 19 productielijnen in Bavegem en er wordt hard gewerkt aan de uitbreiding en de capaciteit. Vorig jaar heeft Inex ook het iconische merk Bambix opnieuw gelanceerd. Inex gaat er prat op dat de meeste producten gemaakt zijn met weidemelk, steeds van eigen bodem en geleverd door mensen uit de streek. Weidemelk is melk van koeien die meer dan 120 dagen per jaar minstens 6 uur per dag in de weide doorbrengen. Van die melk maakt Inex onder andere yoghurt, room, groeimelk en chocolademelk. De Inexproducten worden verkocht in de hele wereld, aan consumenten maar ook aan professionele gebruikers, in verpakkingen van 10 ml tot maar liefst 1000 l.
Wat valt er die dag te beleven? We zetten onze deuren wagenwijd open voor iedereen die wil zien hoe we van verse melk de heerlijkste zuivelproducten maken. Je volgt in ons bedrijf de weg die de melk aflegt – startend bij de koe in de weide tot in het glas. Zo zie je hoe Inex melk, chocomelk, groeimelk, room en yoghurt maakt in allerlei verpakkingen. Voor de jongste bezoekers is er kinderanimatie en je kan genieten van een heerlijk drankje ten voordele van een goed doel. Wie op zoek is naar een job in eigen streek, kan terecht op onze vacaturestand.
Praktisch: Iedereen is welkom van 10.00 tot 18.00 uur, in de Meulestraat 19, te 9520 Bavegem. Meer info via www.inex.be
(Foto: Inex)