Het Herzeelse Schepencollege gaat zich binnenkort in conclaaf terugtrekken om na te denken over de ruimtelijke ordening in de Gemeente. Al een jaar komen oppositieleden van Roordgroen, N-VA en LEEF&Groen tussen over deze dossiers. Telkens gaat het over het niet naleven van de regels of de bouw van robuuste meergezinswoningen die door verschillende bewoners niet geapprecieerd worden. Veel dossiers worden in beroep of na juridische procedures rechtgetrokken. Volgens Filip De Bodt (LEEF!&Groen) heeft de laisse-faire politieke van de gemeente drie crisissen uitgelokt. “Doordat het dikwijls over duurdere woningen gaat drijft men de prijs op waarbij Herzelenaren die minder bemiddeld zijn elders (waar wonen goedkoper is) hun toekomst moeten uitbouwen. Door de inperking van open ruimte jaagt men de prijs van landbouwgrond omhoog én men zorgt voor rechtsonzekerheid door gebrek aan regels waarbij zowel de initiatiefnemers als de buren in het duister tasten.
Schepen Herremans deelt deze bezorgdheden maar vindt dat een Ruimtelijk Uitvoerings Plan voor het centrum teveel regels vastlegt. “Wij moeten kunnen onderhandelen over individuele dossiers om woonkwaliteit af te dwingen zegt hij. Raadslid Jo De Loor (Roodgroen) repliceerde hierop, dat is pure willekeur.
Het College gaat zich een dag beraden over de te volgen strategie en komt begin volgend jaar met een ruimtelijke visie naar de gemeenteraad. Filip De Bodt vond dit rijkelijk laat en zegt dat men volgens het Meerjarenplan tegen 2025 al 20.000 inwoners wil. Volgens Jo De Loor moet deze ‘fetisj, die bedoeld is om de kassa te spijzen’ dringend losgelaten worden. Dit komt aan niemand ten goede.