Van kleurrijke emaillleborden tot fragile eeuwenoude glazen: alles samen werden de afgelopen dagen meer dan 1000 stuks brouwerij-erfgoed door Erfgoedcel Denderland in kaart gebracht bij Aalsterse privé-collectioneurs Chris en Wim Ghysels. Het doel: de materiële sporen van het rijke brouwersverleden van Aalst en Denderland in kaart brengen. Al staat Denderland niet onmiddellijk gekend omwille van typische trappist- of streekbieren, toch zal niemand de link tussen Aalst en bier ontkennen. Van het welbekende Safir van brouwerij De Gheest, over De Bliecks Tigerbier tot het bijzondere Plumet van Zeeberg … Aalst heeft onmiskenbaar een rijk brouwersverleden. Vandaag zijn het echter vooral de historische objecten, zoals glazen, reclameborden, bierviltjes … die aan deze geschiedenis herinneren.
De collectie van Wim en Chris Ghysels bevat zeldzame en waardevolle voorwerpen die een licht werpen op de gloriedagen van de Aalsterse brouwindustrie. Van prachtig beschilderde emaillen reclameborden tot delicate bierglazen en kleurrijke bierviltjes, elk stuk vertelt zijn eigen verhaal. Deze voorwerpen vertegenwoordigen niet alleen de kunst en marketing van hun tijd, maar geven ook een inzicht in de veranderende bierindustrie van de vorige eeuw. In Sjinka Poenka, het Museum Staminei van Wim Ghysels kan de bezoeker een paar keer per jaar enkele voorwerpen bewonderen. Maar de topstukken van het Aalsters bierverleden behoren tot de privécollectie van diens broer Chris.
Deze inventarisatie vormt de start van een breder samenwerkingsproject tussen Erfgoedcel Denderland en ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. In het najaar van 2025 staat alvast een expo met enkele van deze unieke stukken gepland. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe het museum haar bovenlokale rol via de erfgoedcel kan opnemen. Erfgoedcel Denderland werkt zowel in 2025 en 2026 rond het erfgoed van de drankcultuur in de ruimere regio. Een eerste stap is het in kaart brengen en registreren van dit erfgoed. Het geheel zal in het voorjaar van 2025 online toegankelijk zijn voor onderzoekers en liefhebbers wereldwijd. Op deze manier wordt een verloren stukje recente geschiedenis van Denderland opnieuw zichtbaar. Heb jij nog bijzondere collectiestukken uit het rijke brouwersverleden van onze regio? Laat het ons weten via erfgoedcel@aalst.be. Santé!