Aalsters burgemeester en federaal volksvertegenwoordiger Christoph D’Haese wil dat de veiligheid primeert. Zijn opiniestuk is duidelijk : “Staakt het wild geraas en laat veiligheid primeren!” D’Haese wil dat de vingerafdruk wordt gekoppeld aan de identiteitskaart. Op sociale media wordt zijn mening enthousiast gedeeld. Dit is zijn tekst : “Zelden zoveel misplaatste verontwaardiging in sommige hoeken van de Wetstraat gehoord als over het recente voorstel van minister Jan Jambon om vingerafdrukken te nemen van alle landgenoten. De selectiviteit die sommigen hanteren, is gewoonweg hemeltergend. Mag er alstublieft nog ernstig worden nagedacht over onze veiligheid en hoe ons te wapenen tegen terreur?
Na een bezoek aan Marokko lanceerde minister Jambon het weloverwogen voorstel om de vingerafdrukken te verzamelen van alle Belgen en deze toe te voegen aan de identiteitskaart. Daarop weerklonk haast onmiddellijk een voorspelbaar njet in sommige partijhoofdkwartieren en bij zelfverklaarde bewakers van de democratie – kan trouwens iémand de mensen van de privacycommissie en van de zogenaamde Liga voor de Mensenrechten uit hun ivoren toren halen?
Hogere versnelling nodig. ‘Disproportioneel’, ‘iedereen bestempeld als een potentiële misdadiger’ en zelfs ‘strijdig met de mensenrechten’: grote woorden werden niet geschuwd om het idee neer te sabelen. Op de keper beschouwd is het voorstel van Jan Jambon nochtans helemaal niet van de pot gerukt. Vingerafdrukken staan nu al op de vreemdelingenkaart en op het Europees reispaspoort. In ons land kan er fijntjes worden opgemerkt dat er reeds meer dan 940.000 biometrische paspoorten bestaan met vingerafdrukken op. En wáárom in hemelsnaam zou een eenvoudige vingerafdruk een schandalige schending van de privacy zijn, terwijl niemand valt over de foto op zijn identiteitskaart? En quid met de miljoenen vingerafdrukken van smartphonegebruikers die nu reeds zijn opgeslagen in de databases van commerciële bedrijven als Apple en Samsung? Meer dan 100 miljoen vingerafdrukken in bezit van privé ondernemingen, maar de overheid moet privacyheiliger zijn dan de informaticagiganten van deze wereld?
Waarnemers die met beide voeten in de realiteit staan – ik denk spontaan aan Brice De Ruyver – houden het hoofd gelukkig wél koel en zien de gesuggereerde gegevensbank terecht als een uitstekende tool om op het vlak van terreurbestrijding in een hogere versnelling te kunnen schakelen. Zoals Brice De Ruyver terecht opmerkt: de realiteit waarmee we vandaag worden geconfronteerd, noopt nu eenmaal tot verregaande maatregelen. Als burgemeester van de vijfde centrumstad denk ik er net hetzelfde over. En neen, dat wil niet zeggen dat we zomaar alle privacyregels overboord moeten gooien.
Debat moet verschuiven. Ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat sommige politici voorstellen niet op hun merites beoordelen, maar zich bij het vormen van een mening in de eerste plaats laten leiden door wie en (in casu ook) waar met het voorstel op de proppen is gekomen. De minister van Binnenlandse Zaken ziet dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn en wil terecht een tandje bijsteken. Maar liever dan constructief samen te werken, schiet men op de boodschapper. Ofwel: le premier qui dit la vérité sera exécuté…De kern van het debat moet nu maar eens verschuiven naar de essentiële vraag: wélke structurele maatregelen gaan we als Westerse democratie nemen om onze manier van leven te beschermen? Neen, we hoeven geen leentjebuur te spelen bij politiestaten als het gaat over de implementatie van veiligheidsmaatregelen. We moeten echter wél beseffen dat we sinds de terroristische aanslagen op het Europese continent in een andere realiteit leven. Uitzonderlijke omstandigheden vragen nu eenmaal uitzonderlijke maatregelen. De democratische rechtsstaat staat heus niet onder druk door het toevoegen van een vingerafdruk aan een identiteitskaart. Hysterisch krijsen bij elk out of the box-denken en politieke spelletjes spelen in plaats van samen te werken aan een performant veiligheidsbeleid geeft een vrijgeleide aan de vijanden van de democratie.” Aldus Christoph D’Haese – Federaal Volksvertegenwoordiger (N-VA).