CD&V wil ook de hulp van burenbemiddelaars inschakelen…

Als Aalst de charmantste stad van Vlaanderen is, laat ons die titel dan waarmaken door in te zetten op burenbemiddeling, zegt CD&V gemeenteraadslid Filip Van De Winkel. “Wij kennen allemaal die kleine frustraties die ontstaan doordat de buren hun hond aanhoudend blaft; of takken hangen over de scheidingsmuur of ‘de haan hiernaast’ zorgt elke ochtend voor geluidsoverlast. Zijn dit redenen om naar de vrederechter te lopen? Eigenlijk, niet. Er bestaat een tussenstap. Burenbemiddeling! Met eenvoudige bemiddeling worden kleine burengeschillen weggehouden van de vrederechter. Dit is bijzonder interessant om zo de vrederechters – die in Aalst overigens ook vragende partij zijn! – te ontlasten.

Bij de rechtbank zal er meestal iemand gelijk krijgen en iemand ongelijk, tenzij de rechter alsnog een soort verzoening bereikt natuurlijk. Als de partijen geen akkoord bereikten en er dus een veroordelend vonnis volgt, zullen ze als buren verder in conflict naast elkaar moeten blijven wonen ook al is de zaak “geregeld”. Bij bemiddeling is de insteek anders en is het de bedoeling dat de beide partijen met een goed gevoel naar huis gaan zonder dat er van een ‘winnaar of verliezer’ gesproken kan worden. In het bijzonder in een buren-context is dat een grote meerwaarde. De tijd, geld en frustratie die kan bespaard worden door burenruzies uit de rechtbank te houden en naar de bemiddelaar te brengen, is enorm. Het systeem van burenbemiddeling werkt op vrijwilligers en kan praktisch worden gefaciliteerd vanuit de stad. Grote troef schuilt in het neutrale en onafhankelijke karakter van deze dienstverlening.

In oktober van vorig jaar werd een ‘Charter steden en gemeenten voor bemiddeling’ opgesteld. Alle Vlaamse burgemeesters werden uitgenodigd zich hier bij aan te sluiten. Het charter is een initiatief van de POD Maatschappelijke Integratie, Belgian Forum for Urban Security (BeFUS) en de Algemene Directie Veiligheid & Preventie. Het doel ervan is om de communicatie en de sociale band tussen buren te herstellen. Het is een belangrijke stap voor de erkenning, het voortbestaan en de ontwikkeling van de openbare bemiddelingsdiensten in onze steden en gemeenten. Steeds meer wordt beroep gedaan op burenbemiddeling in steden als Gent, Mechelen en Antwerpen, wat er op wijst dat er effectief vraag naar is. En dat het in die steden een systeem is dat wérkt.

Tal van Vlaamse steden waaronder ook Ninove, zijn overgegaan tot het organiseren en ondersteunen van ‘burenbemiddeling’, na het ondertekenen van het charter. Quid Aalst? Aalst de charmantste stad van Vlaanderen? Laat ons die titel dan waarmaken door in te zetten op burenbemiddeling. “Voelt de stad Aalst zich bereid om alsnog aan te sluiten bij dit bijzonder nobel, burgervriendelijk, charmant project ten bate van de goede Aalsterse interburgerlijke verstandhouding?,” vraagt Van De Winkel zich af. Is de stad bereid hiervoor het charter te ondertekenen – voor 31 maart e.k. – en hieruit volgend de werking van burenbemiddeling mede uit te werken en te ondersteunen?

Meedoen kan tot 31.03.2023 door het charter te ondertekenen en het terug te sturen naar info@urbansecurity.be.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *