Gisteren stemde de Aalsterse CD&V-fractie als enige fractie tegen de beslissing die nu reeds de weg open legt richting declassering en mogelijke afbraak van de Sint-Jozefkerk. Afgelopen 3 weken kwamen de berichten over de toestand van het monument met hoge snelheid binnen. Op die termijn een terdege en weloverwogen beslissing nemen over de weg dat dit dossier zou moeten uitgaan, is onmogelijk, stelt Iwein De Koninck. Zeker als de voorkeurpiste, die duidelijk aangegeven staat in de voorgelegde beslissing, een onomkeerbare beslissing zou zijn. Iwein De Koninck: “De stemmen die 3 weken geleden pleitten om dit dossier zonder taboes te bekijken, gingen toen nog in de richting dat declassering ook moest durven overwogen worden. Nu, amper 3 weken later merken we dat het grote taboe nu al verworden is tot het durven pleiten voor een zo maximaal mogelijke instandhouding.”
Nochtans ontbreekt het momenteel aan een goed dossier met een deftig overzicht van de huidige situatie. Het bedrag van 40 miljoen euro werd mondeling meegegeven, maar staat in geen enkel officieel document. Voor die kostprijs wordt verwezen naar een volledig nieuw dakgebinte in een soort eikenhout dat momenteel amper te krijgen is. Veel hangt uiteraard af van de ruimte die door de Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed gelaten wordt. Als net als bij de Sint-Martinuskerk een betonnen ringbalk en gewelf mogelijk zou zijn, spreken we ongetwijfeld van andere bedragen. Deze piste zou in de beslissing minstens even veel aandacht moeten krijgen dat het huidige uitgesproken voorkeurscenario van declassering en afbraak.
In de jaren 50 werd een historische flater begaan door de afbraak van het Aalsterse begijnhof. Nu vraagt men ons op een termijn van 3 weken, en zonder degelijk opgebouwd dossier, eenzelfde straat in te slaan. CD&V-Aalst vraagt het schepencollege om alle studies en documenten te publiceren zodat er een ernstig maatschappelijk debat kan worden gevoerd. Zonder taboes, in welke richting dan ook.