In navolging van de gemeenteraad van mei 2017 voert het gemeentebestuur een actief beleid om haltes van het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor minder mobiele mensen. De bushaltes aan het station en de Hemelrijklaan zijn de eerste haltes die recent zijn aangepast voor mensen met mobiliteitsproblemen. “Sinds de gemeenteraad van mei 2017 is het gemeentebestuur belast met het aanpassen van de bushaltes voor mensen met mobiliteitsproblemen. Jaarlijks dient er minstens één halte aangepast te worden. In de eerste plaats ligt de prioriteit bij het aanpakken van de haltes aan publiek toegankelijke plaatsen”, legt schepen voor mobiliteit, Jan De Nul, uit.
Schepen Jürgen Ruysseveldt vervolgt: “Een bushalte wordt als toegankelijk beschouwd als het voetpadniveau verhoogd is en makkelijk te bereiken voor rolstoel- en kinderwagens. De doorgang van het voetpad moet ook voldoende breed en obstakelvrij zijn. Met die kennis in het achterhoofd hebben we de bushaltes aan het station en de Hemelrijklaan aangepakt. In de wijk Hemelrijk wonen er veel hulpbehoevende burgers en het station is een belangrijk vervoersknooppunt die ook voor mindervaliden vlot bereikbaar moeten zijn. Het was logisch dat deze twee bushaltes als eerste werden aangepakt. Concreet werd het voetpadniveau aan de bushaltes opgetrokken en werden er aanrijdbare boordstenen geplaatst zodat er geen hoogteverschil is voor personen die de bus moeten opstappen”, aldus schepen De Nul.
Robin Hauthier, inwoner van wijk Hemelrijk en zelf minder mobiel, is alvast tevreden over de aangepaste bushaltes: “Voorheen diende ik steeds beroep te doen op aangepast vervoer om een ritje te maken van en naar het station van Denderleeuw. Nu kan ik zoals iedereen zonder problemen gebruik maken van de dienstverlening van De Lijn.”