21 leerlingen van het 3e jaar Handel-Informatica van De Handelsschool speelden in primeur het educatief budgetspel ‘Paystation’. Stad Aalst en OCMW Aalst lanceren dit spel om jongeren bewuster met geld te leren omgaan. Deze actie kadert binnen het kinderarmoede beleidsplan. Paystation is een computerspel waarbij leerlingen van de 2e en 3e graad secundair onderwijs in de huid kruipen van een fictief personage. Met dit personage betreden ze het volwassen leven en zijn ze ook verantwoordelijk voor het beheer van hun budget. Met een realistisch maandloon proberen ze als alleenstaande alle kosten in te vullen. Zo leren de jongeren dat een administratief bediende in Vlaanderen het moet doen met een gemiddeld startloon van 1 300 euro en dat je voor een eenvoudig eenpersoonsappartement in de stad al snel 550 euro huur per maand betaalt. Wist je trouwens dat een alleenstaande in Vlaanderen per maand gemiddeld 55 euro spendeert aan verzorgingsproducten en 225 euro aan voeding? Kortom, door dit spel brengen we jongeren kennis en vaardigheden bij rond het omgaan met geld en we verhogen hun inzicht en weerbaarheid op vlak van consumeren.
Kinderen en jongeren zijn alsmaar vroeger financieel actief. Dure smartphones zijn een vast onderdeel van hun levensstijl, merkkleding en andere rages bepalen of je er bijhoort of niet. Maar deze dingen kosten natuurlijk allemaal geld. Jongeren zijn zich hier niet altijd van bewust en hebben vaak te weinig inzicht in de waarde van geld ten opzichte van werk. Tegelijkertijd zien we dat vele mensen, waaronder ook jongvolwassenen, te kampen krijgen met een schuldenproblematiek. Ongeveer 10% van de Vlaamse jongeren heeft schulden. In Aalst heeft 3,5% (of 2 367 personen) van de bevolking van 18 jaar of ouder een overmatige schuldenlast (Stadsmonitor, cijfers 2013). OCMW Aalst registreerde in 2015 382 nieuwe aanmeldingen voor budget- en schuldhulpverlening. Onderzoek toont aan dat volwassenen die aangeven dat ze een goede financiële opvoeding hebben gehad, beter kunnen omgaan met hun geld. Financiële vorming op school speelt daarbij een belangrijke rol, zeker wanneer jongeren van thuis uit niet leren om op een verantwoorde manier met geld om te gaan.
Met het oog op een structurele en duurzame aanpak rond schuldpreventie en de strijd tegen (kinder)armoede wil het lokaal bestuur, met ondersteuning van BudgetInZicht Oost-Vlaanderen, het lokale onderwijs sensibiliseren om meer werk te maken van financiële educatie op school. Uit onderzoek (Cebud, 2014) blijkt bovendien dat er weinig verschil is tussen jongeren op basis van bv. geslacht, afkomst en onderwijstype als het gaat om het vertonen van financieel risicogedrag. Met andere woorden financiële educatie is enorm belangrijk in alle scholen ongeacht het onderwijstype (ASO, BSO, TSO, BuSO, …).
De secundaire scholen op ons grondgebied kunnen het budgetspel Paystation voortaan gratis ontlenen bij de Stad Aalst zodat ze hier zelf mee aan de slag kunnen in de klas. Een spelbox Paystation bestaat uit het pc-spel, een bijhorend kaartspel en lespakket. De Stad Aalst en het OCMW onderzoeken bovendien of het educatief materiaal rond budgetteren kan uitgebreid worden naar andere leeftijdscategorieën. Leerkrachten die aan de slag willen kunnen contact opnemen met: Stad Aalst – Dienst Samenleving en integrale veiligheid – Werf 9, 9300 Aalst. Tel. 053 77 9300 e-mail: kinderarmoede@aalst.be