Brouwerij De Glazen Toren blijft trouw aan eerder gemaakte lokale tradities en verlengt haar samenwerking met de familie Morlion en Orde van de Groene Bel VZW. Dankzij hun inspanningen groeien sinds 2022 de authentieke hopsoorten Groene Bel en Record op een hopveld in de regio. “Deze streekproducten geven het ambachtelijke bier Ondineke zijn unieke smaak en houden zo de rijke hoptraditie van Aalst levend. Een samenwerking die het belang van lokale productie en duurzaamheid in de biersector benadrukt,” vertelt Dirk De Pauw, mede-oprichter van De Glazen Toren.
Aalst kent een rijke geschiedenis met hopteelt, ooit geïntroduceerd door de Abdij van Affligem. De hopsoort Groene Bel, een variëteit die bijna verloren was gegaan, werd in 2012 door leerkrachten van het Lyceum herontdekt in Slovenië. Sindsdien wordt deze variëteit terug lokaal geteeld. “Met deze lokale hop maken we onze bieren nóg lokaler. Ik hoop dat dit initiatief anderen inspireert om de lokale kaart te trekken en samen te groeien,” aldus schepen Beulens.
Ook Joris Vanderveken van de Orde van de Groene Bel benadrukt het belang van lokale landbouw en de hopteelt: “Hop telen is één ding, maar zonder afnemers heeft het weinig zin. Van hopscheuten in restaurants tot hopbellen voor bier, er zijn meerdere mogelijkheden. Deze samenwerking toont al aan dat we mekaar kunnen versterken en naam maken buiten Vlaanderen.”
Brouwerij De Glazen Toren werd in 2002 opgericht door Jef Van den Steen en Dirk De Pauw en is gevestigd in Erembodegem & Erpe-Mere. De brouwerij is bekend om haar bekroonde bieren zoals Saison d’Erpe-Mere en Tripel Ondineke. Door te kiezen voor lokale hop, benadrukken ze het belang van kwaliteit en traditie. Tijdens het evenement was ook Erik De Vree aanwezig, de zoon van de kunstenaar die het beeld Ondineke maakte. Zijn aanwezigheid onderstreepte de culturele en historische waarde van het bier en de link met het erfgoed van Aalst.