De stad Aalst keurde de plannen voor de bouw van een jeugddienstverlenings-centrum voor de Aalsterse jongeren goed. In juni 2021 nam het OverKophuis zijn intrek op de Pupillensite. De locatie op Pupillen is weliswaar een tijdelijke plaats waardoor het OverKophuis in 2024 moet herlocaliseren. Deze herlocalisatie biedt de opportuniteit om een jeugddienstverleningscentrum uit te bouwen in de stad. De bouw van het centrum werd goedgekeurd op de afgelopen gemeenteraad van 22 februari 2022. Het jeugddienstverleningscentrum zal gerealiseerd worden in de oude schoolgebouwen gelegen in de Bert van Hoorickstraat 17.
Met de creatie van een jeugddienstverleningscentrum wil de stad een gezamenlijke en centrale uitvalsbasis creëren die door verschillende lokale actoren kan gebruikt worden als vind- en werkplaats om het hulp- en dienstverleningsaanbod voor jongeren in Aalst naar elkaar toe te brengen. Het OverKophuis zal daar een vast onderdeel van worden. Schepen Katrien Beulens (onafhankelijk) bevoegd voor Jeugd vult aan: “De invulling en werking van het centrum zal gevormd worden door een ongedwongen sfeer op een centrale locatie waar jongeren elkaar ontmoeten en gesprekken kunnen aangaan met hulpverleners. Ze ontvangen informatie en ondersteuning op hun maat over subsidies, lokaal aanbod, het organiseren van evenementen, ondernemen,… Het OverKophuis krijgt een vaste plaats in het centrum zodat we het ondersteunen van het mentaal welbevinden van jongeren kunnen blijven versterken.”
Naast het welzijnsverhaal van het OverKophuis zal ook Broeikas een vaste bewoner worden in het jeugddienstverleningscentrum. Broeikas ondersteunt jongeren en studenten tussen 16 en 25 jaar die goesting hebben om te ondernemen. Hiervoor gaan ze verder dan begeleiden en inspireren. Ze zijn de ideale matchmaker tussen jongeren met gevestigde ondernemers, het beleid en andere ondersteunende organisaties. Een laagdrempelige plek in het jeugddienstverleningscentrum is een enorme meerwaarde om hier samen met complementaire partners een gericht aanbod te kunnen aanbieden en zo dé jongerentrekpleister bij uitstek te worden.
Schepen Smeyers (N-VA): “Door hulp- en dienstverlening voor jongeren te centraliseren hopen we hen beter te ondersteunen, doorverwijzen of informeren. Het jeugddienstverleningscentrum sluit namelijk aan op vele levensdomeinen van elke Aalsterse jongere: zo koppelen we onder meer het Overkophuis en de mentale ondersteuning aan een vrijetijdsluik.”
De stad wil het jeugddienstverleningscentrum uitbouwen als volwaardige strategische sociale site dat de centrale toegangspoort wordt voor jongeren. De ontwikkeling van het centrum zal dit jaar nog van start gaan met geplande opening in 2024. Voor de bouw van het centrum zal de stad beroep doen op SOLVA.
Schepen Beulens (onafhankelijk): “De realisatie van het jeugddienstverleningscentrum past binnen het jeugdwelzijnsbeleidsplan en biedt opportuniteiten om jongeren in de toekomst een zichtbare en toegankelijke plek te geven in het centrum van de stad. De keuze voor 1 locatie centraal gelegen in de leefwereld van jongeren maakt bovendien dat we de toegankelijkheid van de hulp- en dienstverlening voor alle jongeren aanzienlijk verhogen waardoor jongeren sneller een antwoord vinden op hun vraag en/of de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.” Zowel voor, tijdens als na de realisatie van het jeugddienstverleningscentrum zal voor een participatieve aanpak gekozen worden. Dat zowel naar partners als de buurt toe om in te zetten op een breed draagvlak, maar ook naar jongeren toe. We willen het centrum niet enkel voor hen ontwikkelen, maar ook door hen. Enkel door jongeren nauw te betrekken kunnen we inzetten op de juiste elementen om hen als gebruikers maximaal tegemoet te komen.