Bouw mee aan de stad van de toekomst…

In een leefbare stad moeten we elke dag opnieuw nadenken over de uitdagingen van morgen. Met dat in het achterhoofd heeft de stad Geraardsbergen, in het licht van 950 jaar stadskeure, een 3D maquette laten bouwen en een paar ‘stadsateliers’ gepland. Vanaf 4 november is iedereen welkom in de inkomhal van het stadhuis om een 3D-geprinte maquette te bezichtigen van het centrum van Geraardsbergen. Twee lokale bedrijven staan samen in voor de maquette: OMD3D, specialisten in 3D-oplossingen, en ODA architecture, een vooruitstrevend architectenkantoor uit Geraardsbergen met expertise in stedenbouwkundige projecten.

De maquette is opgebouwd op een ecologisch verantwoorde manier. Het materiaal waarmee geprint wordt, is vervaardigd uit gerecycleerd filament. Net zoals onze stad groeit en bloeit, zal ook de maquette dat kunnen. De makers voorzien een modulaire constructie die steeds kan aangepast worden aan nieuwe situaties. De constructie kan later dus ook dienen als werkmodel om geplande ontwikkelingen in de stad te testen. De maquette is te bezichtigen vanaf 4 november tot 30 december, in de inkomhal van het stadhuis, Markt, elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Gratis toegankelijk.

Aan de expo ‘stad van de toekomst/toekomst van de stad’ zijn er 4 stadsateliers gekoppeld. Vier maandagavonden na elkaar zoeken we samen met ons nieuwe bestuur en inwoners naar  oplossingen voor toekomstige uitdagingen. We nodigen telkenmale een expert uit. In het stadsatelier gaat het ook over uw mening. Dit gesprek moet resulteren in visievorming voor het meerjarenplan 2019-2025 en een informatieve folder voor de inwoners.

Maandag 12 november is er een werkatelier  met de Vlaamse Bouwmeester, Leo Van Broeck. Thema ‘de gebouwde stad’ over de relatie tussen stenen en mensen, of hoe de fysieke stad het leven van de stedelingen beïnvloedt en bepaalt, nu en straks. Maandag 19 november is er een werkatelier  met Kris Peeters, verkeersdeskundige. Thema ‘de automatige stad’ – over mobiliteit (of het gebrek eraan), niet alleen van gemotoriseerd verkeer, maar evenzeer van fietsers en voetgangers. Maandag 26 november is er een werkatelier met Prof. Em. Eric Corijn. Thema ‘de stad van morgen en erna’ – over toekomstscenario’s en nieuwe perspec­tieven, of hoe en waarom steden de motor zijn en zullen blijven van economi­sche, sociale en cul­turele verandering. En op maandag 3 december is er werkatelier  met Prof. Patrick Willems. Thema ‘de vloeibare stad’ over te veel en te weinig water in de Dender, maar ook over de mogelijke gevolgen van de klimaatsverandering voor de waterhuishou­ding van de stad. Deze gaan telkens door om 20.00 uur in de inkomhal van het stadhuis. De deuren gaan open om 19.45 uur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *