Uit onderzoek blijkt dat Vlaamse scholieren technisch niet graag en niet goed lezen; daar wil het GO! atheneum Geraardsbergen graag verandering in brengen. Met een leesbeleid waar leesplezier gestoeld is op goed begrijpend kunnen lezen, wil de Geraardsbergse school zich als een leesambassadeur profileren. Vorige week gingen de collega’s van de werkgroep talenbeleid aan de slag met een brainstormsessie waarbij ideeën werden verzameld over de opzet en uitrol van een leescultuur op school. Bartel François en Isabelle Janssens vertellen over het project de Boekenbende met taalambassadeurs en een schoolbibliotheek.
Bartel François, adjunct-directeur en coördinator talenbeleid: “De meest recente PISA- en PIRLS-resultaten waren ronduit dramatisch. We nemen dat signaal ernstig en trachten verder afglijden op taalkundig vlak te voorkomen. Leerlingen met een taalachterstand of -problematiek scoren immers niet alleen slecht bij talige opdrachten in taalvakken, maar onderpresteren ook vaak in zaak- en/of praktijkvakken. Taal is immers overal en als talige obstakels niet worden weggenomen is goed presteren geen sinecure. In een wereld waarin de leescultuur vaak verdrongen wordt door een beeldcultuur, willen we terug naar de kern. Lezen is gewoon heel leuk en al zeker wanneer je het goed kan.”
Bartel François: “Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel wat positieve effecten van het lezen van een boek. Lezen stelt je bijvoorbeeld in staat kennis en inzichten op te doen over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen leer je je inleven in anderen; je krijgt empathie en je traint jezelf in denken en reflecteren.”
Bartel François: “Ondanks de tanende resultaten voor taal zijn er toch nog steeds heel wat leerlingen op onze school die graag lezen. Zij die elk vrij moment, op school of erbuiten, meteen in een boek duiken, ze bestaan nog. En daar zetten we binnen onze school sterk op in. Zij worden de ambassadeurs die anderen besmetten.”
Bartel François: “Onze leerlingen krijgen een actieve rol binnen het project de Boekenbende. We betrekken hen bij alle acties die we opzetten rond lezen vanuit het flankerend onderwijsproject Provincie Oost-Vlaanderen. Onze leerlingen staan in voor het beheer van de schoolbib, doen aan boekpromotie, lezen voor aan leeftijdsgenoten of lezen samen hetzelfde boek. Wij kijken tevens enorm uit naar de komst van de Brugse schrijfster Lara Taveirne, die onlangs met Wolf haar vijfde boek uitbracht. Zij komt op 30 januari 2025 naar onze school om te vertellen over haar meest recente boek.”
Isabelle Janssens, ‘lees-lustige’ directeur: ‘Samen met onze leraren en leerlingen verdiepen we ons in wat werkt binnen leesonderwijs. Vanuit de lerarenopleidingen wordt al sterk ingezet op LIST en DENK en ook onze meer ervaren leraren kennen deze methodes. In samenwerking met de bibliotheek van Geraardsbergen en met ouders en partners van de school zorgen we voor warme leesplekken en voldoende leesmateriaal. Onze leerlingen hout maken stevige, verrijdbare boekboxen. Daar kunnen per box telkens 200 boeken in én het kan dienen als zitmeubel. Dit project komt tot stand dankzij de hulp van de provincie Oost-Vlaanderen flankerend onderwijsbeleid.”
Op de foto: Directeur Isabelle Janssens, adjunct-directeur en coördinator talenbeleid Bartel François en de leesambassadeurs.