Het Colinetplein te Aalst ligt volledig in het werkingsgebied van het BIN Watertoren. Als coördinator van het BIN Watertoren wil ik mijn verbaasdheid en bezorgdheid uiten over de beslissing van de federale politie om onaangekondigd een realistische oefening te houden op het publiek domein zonder de lokale politie en de betrokken autoriteiten hiervan op de hoogte te brengen. Wij waarderen de acties van de federale en lokale politie om de veiligheid van de burgers te garanderen en we erkennen dat continue opleiding en oefening hiervoor noodzakelijk zijn, maar wij betreuren deze specifieke actie. Hierbij wordt de burgemeester van Aalst opgeroepen om de minister van Binnenlandse Zaken te bevragen over de opportuniteit van dergelijke actie(s) in tijden van verhoogd dreigingsniveau en om in Aalst werk te maken van een versnelde implementatie van de BIN module van het geactiveerde BE-Alertsysteem.
Via sociale media werden op dinsdag 29 januari 2018 rond het middaguur door ongeruste burgers in Aalst beelden verspreid van een gespierde en gewapende interventie door politiemensen in burgers. Deze beelden vonden snel hun weg op sociale media. Na de ontstane commotie werd door de burgemeester bevestigd dat het hier een onaangekondigde oefening van de federale politie betrof. Deze geruststelling volgde echter maar in de vooravond. Als coördinator van het BIN Watertoren wil ik mijn verbaasdheid en bezorgdheid uiten over de beslissing van de federale beslissing om in tijden van verhoogd dreigingsniveau onaangekondigd een realistische oefening te houden op het publiek domein zonder de lokale politie en de bevoegde autoriteiten hiervan op de hoogte te brengen. Het BIN Watertoren werd in het najaar van 2016 opgericht met als slagzin: ‘Leefbaarheid door veiligheid, daar zorgen we samen voor”. Door dit samenwerkings-verband tussen inwoners van de Watertorenwijk en de lokale politie van Aalst op te zetten wordt gepoogd om het onveiligheidsgevoel van de inwoners van de Watertorenwijk weg te nemen, om mensen te stimuleren de sociale controle op te drijven zodat men in Aalst overal en altijd kan staan en gaan waar men wilt zonder dat men zich in zijn veiligheid bedreigd dient te voelen. Deze onaangekondigde oefening door de federale politie staat helemaal haaks op deze filosofie. Wij betreuren dan ook deze specifieke actie.
Wij waarderen de onafgebroken en continue inspanningen van de lokale en de federale politie om in tijden van verhoogd dreigingsniveau de veiligheid van de burgers te garanderen. Wij erkennen ook de noodzaak voor de lokale en federale politie om door middel van continue opleidingen en systematische oefeningen te streven naar een optimale werking van zijn diensten en zo ook de paraatheid van al zijn diensten te testen. Dat de federale politie in klaarlichte dag in tijden van verhoogd dreigingsniveau onaangekondigd een realistische oefening simuleert op het openbaar en publiek domein pal in het centrum van een stad waarmee nietsvermoedende burgers geconfronteerd kunnen worden, beschouwen we echter als een onbezonnen actie die geen navolging meer mag kennen.
Daarom roepen we de burgemeester van Aalst op om: Van zijn federaal parlementair mandaat gebruik te maken om de minister van Binnenlandse Zaken te bevragen over de opportuniteit van dergelijke actie(s) door de federale en lokale politie in tijden van verhoogd dreigingsniveau. In Aalst werk te maken van een versnelde implementatie van de BIN module van het geactiveerde BE-Alertsysteem voor een optimale communicatie tussen de politie en de inwoners van Aalst in het algemeen en de BIN-leden in het bijzonder. Het is positief dat de beslissing tot implementatie hiervan reeds werd genomen en dat de budgetten ervoor naar verluidt ook reeds werden voorzien. De uitvoering ervan laat echter nog op zich wachten. Dit incident en de commotie die het gedurende enkele uren heeft veroorzaakt, toont de noodzaak van een snelle uitrol van de uitbreiding van het BE-Alert communicatiesysteem met de BIN-Module aan, aldus Coördinator BIN Watertoren Aalst Olivier Van Kerkhove.