Jongerenplatform Biensoigné lanceert via sociale media vandaag een eerste van 7 video’s. Aalsterse jongeren vertellen daarin hoe het coronavirus hun dagelijks doen en laten beïnvloedt en wat de weerslag is op hun mentaal welzijn. Met deze ‘Ca va?’-campagne wil de stad jongeren aanzetten om te praten en elkaar te steunen wanneer het moeilijk gaat. ‘Ca va ?’ Het is mogelijks één van de meest gestelde vragen. Deze vraag wordt vaak al even snel met dezelfde woorden beantwoord om ze zo bewust of onbewust uit de weg gaan. Het is dan ook de ideale titel voor de nieuwe online campagne van de stad Aalst die zich in eerste instantie richt naar alle Aalsterse jongeren. We zeggen nogal gauw dat alles wel gaat, terwijl dat niet altijd zo is. In de campagne wordt daarom bewust doorgevraagd tot jongeren blootgeven waar ze op botsen. Luisteren naar elkaar en durven praten zijn cruciaal voor onze mentale gezondheid. De stad hoopt met deze campagne jongeren aan te sporen dit meer te doen.
Bij de stad leefde er een bezorgdheid over de impact die de coronacrisis heeft op het mentaal welzijn van jongeren. Jongerenplatform Biensoigné wordt ingeschakeld om dit bespreekbaar te maken en laat de jongeren zelf aan het woord. Hun getuigenissen leveren heel herkenbare situaties op voor andere jongeren en geven het signaal dat ze er helemaal niet alleen voor staan en we allemaal samen door deze moeilijke periode heen moeten. “Het is onze Aalsterse jeugd momenteel helaas niet gegund om zorgeloos jong te zijn. Nu we dan ook nog eens meer afstand moeten houden van elkaar, is het nog zo belangrijk om te laten weten dat we er voor elkaar zijn,” aldus schepen van Jeugd, Katrien Beulens.
De jonge radiomaakster in spé Tinneke Van Ransbeeck (24) werd ingeschakeld om bij 7 Aalsterse jongeren tussen 16 en 21 jaar oud persoonlijke verhalen los te peuteren in één-op-één-interviews. In alle gesprekken kwam telkens een enorm bewustzijn van de ernst van de huidige situatie naar boven. “Ik kan alleen maar tevreden vaststellen dat er wel degelijk een besef is bij Aalsterse jongeren dat de coronamaatregelen naleven nodig en belangrijk is. Laten we die boodschap dan ook mee naar elkaar uitdragen maar tegelijk ook dat luisterend oor aanbieden,” aldus burgemeester Christoph D’Haese.
De stad bedankt de 7 jongeren die meewerkten aan deze campagne. De getuigenis van David krijg je te zien via de sociale media van Biensoigné samen met deze van Aminata, Osama, Kenza, Alin, Eva en Hanna. Hopelijk worden de getuigenissen massaal gedeeld en verspreid onder de Aalsterse jongeren. Wie zelf nood heeft aan een luisterend oor kan altijd terecht bij Awel, Tele Onthaal 106, Zelfmoord 1813 of meldpunt 1712.