Volgens OCMW-voorzitter, Sarah Smeyers van N-VA te Aalst, vinden steeds meer mensen met een vraag om hulp hun weg naar het Sociaal Huis, hiermee wil zij reageren op de recente kritiek dat er minder mensen hulpbehoevend zijn. Het klopt inderdaad dat er minder mensen aankloppen, maar dat is vooral te wijten aan de efficiëntere manier van werken. Als men wil weten hoeveel nieuwe hulpvragen er waren, moet men echter de cijfers gaan bekijken van intake Algemeen Sociaal werk: hier worden enkel de nieuwe hulpaanvragen éénmalig opgenomen, de vervolgafspraken worden hier niet in meegenomen. In 2012 hebben 2 106 mensen hulp gevraagd aan het Sociaal Huis, in 2014 waren dat er 3 342. Met andere woorden, méér mensen met een hulpvraag vinden hun weg naar het Sociaal Huis. Bij het intake-gesprek wordt onmiddellijk een dossier aangemaakt en wordt direct één vervolgafspraak vastgelegd waarop de cliënt alle documenten die nodig zijn moeten binnenbrengen. Meestal is het dossier dan volledig en kan het naar het Comité Sociale Zaken waar beslist wordt over de aanvraag.
Er wordt dus sneller en efficiënter gewerkt sinds februari 2013 en cliënten hoeven geen 3, 4 of 5 keer langs te komen vooraleer hun dossier volledig is. De betere hulpverlening vertaalt zich dan inderdaad in het dalend aantal bezoeken. Bovendien gaan vervolg-afspraken van het CAW, eveneens sinds februari 2013, niet langer door in het OCMW-gebouw, maar in ’t Spieken (Botermelkstraat 177), waardoor effectief de daling in de cijfers ‘onthaal Sociaal Huis’ kan verklaard worden.
We zien dat in 2014 veel cliënten zich rechtstreeks tot het CAW in ’t Spieken gaan wenden voor vervolgafspraken en zelfs voor intake, en vermoeden dat die trend zich in 2015 zal doorzetten. Zo blijkt nog maar eens dat veranderen om te verbeteren nodig is.
(Foto: S Smeyers)