Het lokaal bestuur van Erpe-Mere heeft enkele percelen in erfpacht overgedragen aan Natuurpunt. Deze keuze is gebruikelijk in dergelijke overeenkomsten en biedt tal van voordelen zoals o.a. stabiliteit, continuïteit en een professioneel beheer. In tegenstelling tot een huurovereenkomst, die beperkt is in duur en regelmatig vernieuwd moet worden, biedt erfpacht stabiliteit en continuïteit. Hierdoor is het lokaal bestuur voor lange tijd ontzorgd over deze percelen. Belangrijk om te benadrukken: het gaat hier niet om actieve landbouwgrond, maar om waardevolle natuurgebieden.
Het doel van de samenwerking is een efficiënt beheer te realiseren, waarbij we samenwerken aan de actieve omvorming van het (populieren)bos. Het Gillekesbos kampt met een te hoge opslag van populieren, wat mogelijk om actieve omvorming vraagt. Daarnaast zullen de twee percelen met poelen onderhouden worden, waarbij de haagkanten en poelen open gehouden worden. De overdracht van deze percelen in erfpacht aan Natuurpunt vzw garandeert een professioneel beheer met ervaring en expertise in natuurgebied. Dit ondersteunt het behoud en de ontwikkeling van de aanwezige natuur en biodiversiteit.
“Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst eind 2023 en deze erfpachtovereenkomst, zetten we een belangrijke stap in het verder ontwikkelen van de klimaatdoelstellingen en het beschermen van de ecosystemen,” zegt Reinold De Vuyst, schepen voor leefmilieu. De samenwerkingsovereenkomst heeft de intentie om landbouw en natuurbehoud samen te brengen. Zo zal bij aankopen die Natuurpunt wenst te doen, het advies worden gevraagd van de landbouwraad. Daarnaast kunnen landbouwers gevraagd worden om mee in te staan voor het onderhoud en/of beheren van percelen.
Deze stap past binnen het bredere kader van de klimaattoets en de beleidsnota 2020-2025 van Erpe-Mere. Door samen te werken met natuurverenigingen zoals Natuurpunt, kunnen we de klimaatdoelstellingen realiseren en inzetten op natuureducatie.