Vanaf januari start De Lijn met een eerste pakket aan wijzigingen aan haar busaanbod in het kader van basisbereikbaarheid, de vraaggestuurde Vlaamse visie op mobiliteit. Het gaat om een 50-tal optimalisaties aan lijnen en haltes. Alle maatregelen werden goedgekeurd door de betrokken lokale besturen en besproken in de vervoerregioraden. Op de website van De Lijn www.delijn.be/nieuwenet vind je een overzicht. Alle aangepaste reiswegen zijn vanaf vandaag ook vindbaar in de routeplanner als je zoekt op de juiste datum.
De Lijn zet zo concrete stappen richting basisbereikbaarheid. Doel is om vanaf 2023 twee keer per jaar, verspreid over Vlaanderen in alle regio’s met een pakket aan aanpassingen het aanbod beter af te stemmen op de vraag. De goedgekeurde vervoerplannen basisbereikbaarheid en de noden en verwachtingen van de reizigers vormen bij elke wijziging het kompas.
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Afgelopen zomer werd gekozen voor een gefaseerde uitrol van basisbereikbaarheid. Het is daarbij vooral belangrijk dat we gefaseerd opschalen richting het nieuwe net en blinde vlekken vermijden. Vanaf januari komt De Lijn nu met een eerste pakket van optimalisaties verspreid over Vlaanderen. Alle optimalisaties worden telkens met de betrokken vervoerregioraden besproken en door de lokale besturen goedgekeurd. We spelen daarbij in op de (veranderende) vraag van de reiziger.”
Het gaat om een 50-tal aanpassingen. Zo krijgt bijvoorbeeld een (school)lijn een ander vertrekpunt of eindpunt of rijdt de lijn een stukje anders. In deze fase gaat het om aanpassingen van een stukje van een reisweg, nooit om het volledige traject van een lijn. Een aantal (school)lijnen en varianten krijgen ook een eigen lijnnummer, zodat ze makkelijker herkenbaar zijn voor de reizigers. Zo krijgen bijvoorbeeld alle ritten die de vestigingen van het maatwerkbedrijf Bewel in Limburg bedienen, een eigen lijnnummer en komt de Bewel-vestiging in de naam van de lijn.
Het overzicht van alle aanpassingen vind je als bijlage. In de provincies West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg gaan de wijzigingen in op 1 januari. Oost-Vlaanderen volgt op 7 januari, een paar dagen later omdat in het Gentse tijdens de feestperiode een speciale winterdienstregeling geldt.