Ninove laat zijn rijke archeologische verleden niet koud worden! Een grote tentoonstelling in het oud stadhuis over de resultaten van de opgravingen op Doorn Noord is het speerpunt van een hele reeks gratis archeologische activiteiten in onze stad. Naast de expresweg N45/28, ter hoogte van het kruispunt ‘den Doorn’, verrijst momenteel het nieuwe bedrijventerrein Doorn Noord. De aanleg van dit terrein vormde de aanleiding voor een grootschalig archeologisch onderzoek in de periode 2018 – 2020. Archeologen van SOLVA brachten het archeologisch erfgoed in kaart, zodat een stukje onbekende of vergeten Ninoofse geschiedenis voor de toekomst bewaard blijft. “Er was op voorhand amper iets gekend over de geschiedkundige waarde van deze terreinen. Maar alle verwachtingen werden overtroffen door de vele interessante ontdekkingen die op deze plaats werden gedaan”, weet Henri Evenepoel, schepen van erfgoed.
Er werden twee grote grafheuvels uit de late prehistorie en een Romeinse nederzetting ontdekt. Het meest in het oog springen echter de restanten van verschillende legerkampen uit de 17de en de 18de eeuw. Eerst kwam Willem III, koning van Engeland en stadhouder van Holland, hier twee keer kamperen met zijn leger, dat bestond uit 60.000 soldaten. 50 jaar later kampeerde het leger van Lodewijk XV op Doorn Noord. De vondst van verschillende militaire kampementen was een verrassing. Niettegenstaande onze gewesten in het verleden wel vaker het slagveld van Europa waren, zijn militaire sporen merkwaardig genoeg niet goed gekend. De opgravingen in Ninove konden dan ook op veel belangstelling in binnen- en buitenland rekenen.
De stad en de archeologische dienst van SOLVA zetten vanaf 3 december de resultaten van het onderzoek in de kijker met een expo in het oud stadhuis van Ninove. De mooiste objecten worden er tentoongesteld. Het publiek komt er meer te weten over de aangetroffen archeologische sporen uit de verschillende periodes. De expo start met een openingslezing op donderdag 2 december: Erik Wauters neemt je op meeslepende wijze mee naar het soldatenleven in de 17de eeuw.
Tijdens de expo worden tal van randactiviteiten georganiseerd, zoals kinderworkshops en noctures. De geschiedenis beleven op de plaats waar ze zich heeft afgespeeld, kan aan de hand van een nieuwe permanente erfgoedwandeling op ‘Doorn Noord’. Wie liever binnen de vesten van de stad blijft, wordt getrakteerd op een vestenwandeling onder begeleiding van Georges Vande Winkel (Geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst).
Alle activiteiten zijn gratis, maar reservatie is wel verplicht, en is mogelijk via deze link.
(Foto: Solva)