Bedrijventerrein ‘Doorn Noord’ officieel geopend…

De burgemeester van Ninove Tania De Jonge, schepen van economie Alain Triest en algemeen directeur van SOLVA Bart Wallays openden gisteren Doorn Noord, het eerste duurzame bedrijventerrein van de regio. Samen met de 14 bedrijfsleiders die er hun activiteiten zullen uitbouwen, het voltallige schepencollege en de belangrijkste stakeholders ontdekten ze de vele troeven van deze moderne ondernemingszone. Innovatie is de sleutel van dit nieuwe bedrijventerrein.  Bedrijven die er zich willen vestigen worden streng geselecteerd en moeten voldoen aan een reeks voorwaarden.  Deze liggen vast in het bedrijventerreinpaspoort. Dit paspoort bewaakt de ruimtelijke kwaliteit op de percelen. Bedrijven die een plek willen op Doorn Noord moeten daarvoor een kandidaatsdossier indienen.  Bij het evalueren houdt men rekening met drie criteria: Is het bedrijf economisch draagkrachtig? Brengt het voldoende werkgelegenheid naar de regio? Past het binnen de bestemming van dit terrein als regionaal bedrijventerrein?

Met vier kernwaarden: Lokale energieopwekking, ruimtelijke kwaliteit, biodiversiteit en slim delen en samenwerken wil Ninove het bedrijventerrein van de toekomst vorm geven.  Bedrijven vullen dit deels zelf in door zonnepanelen te plaatsen die hun gemiddeld verbruik dekken, door energiezuinig te bouwen en door gebruik te maken van warmtepompen. De parkmanager van SOLVA organiseerde groepsaankopen voor oa PV-panelen, warmtepompen, geothermische boringen en laadpalen.

Wie zich op Doorn Noord vestigt, moet ook verplicht een energiecontract afsluiten dat voorziet in de afname van groene stroom. Ook de  inrichting van het hele terrein staat voor een vernieuwde aanpak.  Een ding is zeker: Doorn Noord heeft een afspraak met de toekomst. Niet alleen de bedrijven moeten een duurzaam paspoort kunnen voorleggen, het hele terrein ademt duurzaamheid uit. Een netwerk van wadi’s en grachten zorgen voor het bufferen en infiltreren van het hemelwater. Deze collectieve aanpak houdt het ruimtegebruik op de bedrijfspercelen zo zuinig mogelijk. Het groen-blauwe netwerk creëert natuurverbindingen en verhoogt de biodiversiteit.

Deze specifieke aanleg van het terrein maakt van Doorn Noord meteen ook een aangename plek voor de werknemers en bezoekers. Picknicktafels, bessenstruiken, een natuurwandeling en een erfgoedwandeling maken van Doorn Noord een unieke plek.  Op duidelijke infoborden brengt de dienst archeologie van SOLVA de geschiedenis van het terrein in kaart. Terwijl Kiemkracht, het bedrijf dat de groene structuren heeft aangelegd, je tijdens de natuurwandeling alles leert over de biodiversiteit op het terrein. Kiemkracht zal ook in de toekomst het groen onderhouden en blijven waken over de biodiversiteit op het terrein.

Vandaag zijn er al twee bedrijven operationeel op Doorn Noord: het recyclage bedrijf Van Den Brouck-De Sutter en ABEE, een bedrijf dat zich specialiseert in batterij- en energietechnologie. Er kunnen zich nog vier bedrijven kandidaat stellen om van Doorn Noord hun economische thuis te maken.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *