Gedurende vele jaren mocht Klim-Op Aloïs Van De Velde verwelkomen op school. Als compostmeester kon hij de leerlingen boeiend vertellen over het leven van regenwormen, pissebedden, mijten en springstaarten, en hoe die kriebelbeestjes de afvalberg verkleinden. Er werd een compostvat en een wormenbak opgestart en het groente- en tuinafval van op school kon sindsdien gerecycleerd worden. Wat later gaf Aloïs tijdens het wekelijkse hoekenwerk in de klas van juf Colette lessen over zaaien en planten, en dit op maat van de kinderen. Pompoenen groeiden op in yoghurtpotjes, radijzen in eierdoosjes… Al gauw was er onvoldoende ruimte op de vensterbanken en werd gezocht naar een plaats waar de school een echte moestuin kon opstarten. Die werd gevonden in de pastorietuin en met veel liefde ingericht, omheind, gespit en bewerkt door Aloïs, samen met de leerlingen. Er groeiden radijzen en boontjes, rode biet, tomaten en nog veel meer. Na de aardappeloogst volgde steevast een frietmoment waarbij ook Marie-Louise graag een handje kwam toesteken.
Ook tijdens de wintermaanden, toen er niet in de tuin kon gewerkt worden, tekende Aloïs present in Klim-Op. Hij begeleidde de kinderen bij de activiteit: ‘Proeven van proefjes’. Omdat Alois ook technisch onderlegd is, kon hij deze leerrijke doe-momenten verrijken met deskundige uitleg. En er kon gewerkt worden in kleine groepjes… pure luxe!
In de winter werden tijdens het hoekenwerk ook de milieu speldozen boven gehaald. Daarbij controleerde Aloïs of de spelregels gerespecteerd werden en deelde hij zijn ervaringen betreffende het milieu met onze kids. Zondag werd Aloïs in het gemeentehuis gehuldigd voor zijn jarenlange inzet om onze gemeente natuurvriendelijker te maken. Basisschool Klim-Op was er graag getuige van. Dankjewel, Aloïs, om de vingers van onze leerlingen vele jaren wat groener te laten kleuren!
(Foto: Guy Coppens)